Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Παραιτήθηκε ο Χουάν Κάρλος. Νέος βασιλιάς της Ισπανίας ο πρίγκιπας Φίλιππος. Η παραίτηση του ανοίγει την κουβέντα για κατάργηση της βασιλείας στην Ισπανία!


Juan-Carlos-Felipe
Ο βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος αποφάσισε να υποβάλλει την παραίτησή του από τον θρόνο, μια εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για τη διαδοχή του από τον γιό του, πρίγκιπα Φίλιππο.
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, όπως ακριβώς προβλέπεται βάσει πρωτοκόλλου.
Ο Χουάν Κάρλος είναι ένας από τους μακροβιέστερους μονάρχες της Ευρώπης, αν και τις τελευταίες δεκαετίες η βασιλεία στην Ισπανία δεν είχε καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Η είδηση της παραίτησης του Βασιλιά Χουάν Κάρλος οδήγησε στους δρόμους χιλιάδες διαδηλωτές σε δεκάδες πόλεις της Ισπανίας.
Πρώτοι και καλύτεροι βγήκαν στους δρόμους οι Καταλανοί, με τη συγκέντρωση στη Βαρκελώνη να είναι μεγαλειώδης. Πολλοί από τους συμμετέχοντες είναι μάλιστα υποστηρικτές της ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας από την Ισπανία, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητάνε δημοψήφισμα για κατάργηση της βασιλείας!
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως για το λόγο αυτό διαδήλωσαν τη Δευτέρα περίπου 20.000 άνθρωποι στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Μαδρίτη.
Ας μην ξεχνάμε πως ο Χουάν Κάρλος εμπλέκεται σε σκάνδαλα, που τον οδήγησαν και στην παραίτηση, ενώ πρόσφατα τα πολυέξοδα ταξίδια της βασιλικής οικογένειας ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη χώρα.