Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ο Βορίδης νέος "τσάρος" της ελληνικής οικονομίας;

Makis-Voridis
Ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός που… σέβεται τον εαυτό του, ξεκινάει από το υπουργείο Οικονομικών.
Το μήνυμα της αλλαγής πολιτικής που επιδιώκεται να σταλεί στην κοινωνία άλλωστε, περνάει εκ των πραγμάτων από αλλαγή στην οικονομική πολιτική, πολύ περισσότερο σε μια περίοδο κρίσης σαν τη σημερινή, με τους πολίτες να έχουν δοκιμαστεί και να έχουν φτάσει στα όριά τους, λόγω της κρίσης.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός ολοκληρώνει το παζλ των ονομάτων που θα αξιοποιηθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, και η Τετάρτη προσφέρεται ως “D-Day”  για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, με τους νέους υπουργούς να ορκίζονται το πρωί της Πέμπτης.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται φυσικά στο υπουργείο Οικονομικών, και το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γιάννη Στουρνάρα, με τις σχετικές φήμες να ξεκινούν από τον… ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, και να καταλήγουν στον Νίκο Δένδια, ένα όνομα το οποίο προστέθηκε χθες στη σχετική ονοματολογία.
Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, με τη σιωπηλή συναίνεση και του ΠΑΣΟΚ, καταλήγει στην επιλογή του Μάκη Βορίδη, μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, και βουλευτή της Περιφέρειας Αττικής.
Η επιλογή του Μάκη Βορίδη για το αξίωμα του “τσάρου” της ελληνικής οικονομίας, εφόσον τελικά επιβεβαιωθεί στην πράξη, υπηρετεί την ανάγκη να αντικατασταθεί ο Γιάννης Στουρνάρας από ένα πρόσωπο με “βαρύ” πολιτικό εκτόπισμα, που να μπορεί να στείλει μήνυμα αλλαγής, όχι όμως και να… ενοχλήσει τις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι ο Μάκης Βορίδης υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου, έχει δηλαδή γνώση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, και μπορεί να εγγυηθεί “λελογισμένες” διαφοροποιήσεις, που δεν θα έθεταν σε κίνδυνο τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, και όσα έχει κερδίσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έναντι των εταίρων.
Απ’ την άλλη, σε σχέση με το παρελθόν, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε διαρκές βέτο απέναντι στον Μάκη Βορίδη, λόγω ενός παρελθόντος με “σκληρά δεξιά” χαρακτηριστικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται ότι αυτή τη φορά δεν θα έχει αντιρρήσεις, ειδικά από τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη θα αυξήσει τα υπουργεία που θα έχει στη νέα κυβέρνηση.

ysterografa.gr