Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Χρήστος Δημητρόπουλος: «Τις Νίκες θα τις φέρουμε Εμείς»

Εμφάνιση dim12.jpg
Συνέντευξη Χρήστος Σ. Δημητρόπουλος
Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. | Πρόεδρος Νομαρχιακής Δ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Κορινθίας

Μετά το πρωτογενές πλεόνασμα, τι;

Απ: Απαντώ: Τέλος στα παιχνίδια και τις εμμονές της κάθε τρόικας.
Η Ελλάδα, θέτοντας σε κίνδυνο ως και την κοινωνική της συνοχή, έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της. Επετεύχθη η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.
Με τη σειρά τους λοιπόν οι δανειστές μας οφείλουν να συνειδητοποιήσουν, τουλάχιστον, τούτο: Ότι η «αγιοποίηση» κάθε είδους δημοσιονομικής πειθαρχίας  οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περιθωριοποίηση των οικονομικώς ασθενέστερων χωρών της Ευρωζώνης. 
Η  Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της και είναι η ώρα να ανταποκριθούν και οι δανειστές μας στις δικές τους.

«Λεφτά υπάρχουν»;

Απ: Τέτοιες προσεγγίσεις λαϊκισμού τις έχουμε πληρώσει και τις πληρώνουμε ακριβά. Εμείς για πολιτικό οξυγόνο, έχουμε του στόχους και το όραμά μας.
Οι άλλοι, ας έχουν το ψέμα. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ρέπει σαφώς προς το λαϊκισμό. Δεν μπορούν πλέον να ξεγελάσουν κανέναν.

Χρειαζόμαστε νέα κόμματα ή νέα πρόσωπα ;

Απ: Σαφώς και υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέα πρόσωπα στο δημόσιο βίο.
Χρειαζόμαστε άμεσα νέα μυαλά, φρέσκα και άφθαρτα πρόσωπα με νέα νοοτροπία, τιμιότητα και όραμα που θα γκρεμίσουν μια και καλή το στερεότυπο του «επαγγελματία» πολιτικού με την ξύλινη γλώσσα. Χρειαζόμαστε περισσότερο φως, παντού.
Όσοι χτίζουν άνευρους πολιτικούς χώρους, όσοι αναζητούν και δημιουργούν κόμματα-κινήσεις χωρίς αρχές, χωρίς ιδεολογική ταυτότητα, όσοι ανακαλύπτουν λιόδεντρα και ξερο-πόταμους εξυπηρετούν το χθες, που μας οδήγησε στην κρίση,  ενώ παράλληλα εξυπηρετούν συγκεκριμένα "συμφέροντα" που δεν θέλουν ισχυρές ηγεσίες και νέα πρόσωπα με δυνατή,ανεξάρτητη και πατριωτική φωνή.

Αντέχει η οικονομία νέα μέτρα;

Απ: Θέλω να γίνω ξεκάθαρος. Άλλα επώδυνα μέτρα δεν αντέχει ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε η κοινωνία. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ούτε για νέους φόρους, ούτε για άλλες περικοπές μισθών.
Και μην ξεχνάτε πως ό,τι έχει πει ο Πρωθυπουργός έγινε. Και εξηγούμαι.
Είπε για μείωση στο ΦΠΑ εστίασης. Έγινε. Είπε πως δεν θα κλείσουν οι αμυντικές βιομηχανίες. Το πέτυχε.
Είπε πως θα πέσουν έξω οι Κασσάνδρες που έβλεπαν απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Το απέδειξε.
Είπε πως θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα έτσι ώστε να μοιραστεί το μεγαλύτερο μέρος του στην αντιμετώπιση αδικιών του παρελθόντος, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση που αφορά στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Το εξήγγειλε μόλις πρόσφατα.


Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να "πάρει τα πάνω της" η Κορινθία ;

Απ: Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Τίποτα δεν μας χαρίζεται.
Πρωταρχική ανάγκη για τον τόπο μας, την Κορινθία μας, είναι να φέρουμε αληθινά παραγωγικές επενδύσεις.
Θέλω σ' αυτό το σημείο να τονίσω πως δεν υπάρχουν «αριστερές» και «δεξιές» επενδύσεις. Αντίπαλοί της κοινωνίας είναι εκείνοι που λένε «όχι» στις επενδύσεις.
Προσωπικό μου στοίχημα αποτελεί  η διαμόρφωση μιας πολιτικής φιλικής προς την ανάπτυξη της Κορινθίας μας, τη συν-διαμόρφωση ενός τοπικού παραγωγικού μοντέλου με έμφαση στην καινοτομία και τον τουρισμό αλλά και την παραμονή των νέων ανθρώπων στον τόπο μας.
Καμία ενέργεια και καμία πολιτική δεν μπορούν να αποδώσουν καρπούς αν δεν βασίζονται σε μια συνολική στρατηγική. Το μοντέλο της Πελοποννήσου, την προηγούμενη 3ετία βασίστηκε σε έναν συνεκτικό σχεδιασμό και γι’ αυτόν το λόγο είχε γρήγορα και θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να ανανεώσουμε τη Συνθήκη. 

Προτεραιότητα πλέον έχει η Κορινθία μας.


Το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσω εκτενώς σειρά από λύσεις, προτάσεις ανάπτυξης και ανάτασης της τοπικής οικονομίας -ανά τομέα- , παραμετροποιημένες και κοστολογημένες στις δυνατότητες του Νομού μας.
Η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι βασική προϋπόθεση για αύξηση της απασχόλησης. Μόνο έτσι θα νικήσουμε το καρκίνωμα της ανεργίας. Μόνο έτσι θα παραμείνουν τα νέα τα παιδιά στον τόπο μας και δεν θα τα φάει η ξενιτειά.
Η Κορινθία μας χρειάζεται κάπου να στηριχθεί κι έχει ανάγκη από κάποιες νίκες. Τις Νίκες θα τις φέρουμε Εμείς.
Το προηγούμενο διάστημα ξέσπασε μία θύελλα «αποκαλύψεων» και συζητήσεων για τις περίφημες ΜΚΟ. Ποια είναι η άποψή σας;

Απ: Η πλούσια «χλωρίδα» των ΜΚΟ που άνθισε στο θερμοκήπιο των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ -και όχι μόνο εκεί- , ήταν το κλασσικότερο παράδειγμα του μεταπολιτευτικού μοντέλου της αδιαφάνειας, της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος και της πολυεπίπεδης διαφθοράς.
Κάποιοι περνούσαν «μπέικα», με κρατικά ...κόλλυβα, πουλώντας ανθρωπισμό και ...τεχνογνωσία, «εις υγείαν των κορόιδων» που πλήρωναν τον λογαριασμό.  Κάποιοι, τη «μπιζνα» την ονόμασαν μεράκι και κοινωνική προσφορά !
Όποιος έβαλε λοιπόν το «χέρι στο μέλι», να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και «να φέρει πίσω τα κλεμμένα». Τελεία και παύλα.
Ώρα να ξεκαθαρίσει «η ήρα από το σιτάρι». Και με τους ...αλεξιπτωτιστές του Τσίπρα στην Πελοπόννησο.

Το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» θα επηρεάσει τα αποτελέσματα στις «τριπλές» εκλογές του Μαίου;

Απ: Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τα διλήμματα. Θέλουν λύσεις , επιζητούν προτάσεις, νέα πρόσωπα, νέα μυαλά, όραμα και ελπίδα. Θέλουν να δουν το φως στην άκρη του τούνελ.
Είναι εύκολο όμως για κάποιους να πετούν την μπάλα στην εξέδρα. Προσωπικά δεν επιλέγω αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο.
Θα πρέπει να δοθεί τέλος στην εθνικά απαράδεκτη στάση και ρητορική ορισμένων που προσπαθούν να διχάσουν τους πολίτες, να ρίξουν τη Χώρα στο γκρεμό και να την μετατρέψουν σε Αργεντινή.
Ξεκαθαρίζω λοιπόν σε όλους τους τόνους. Αντιμνημονιακός είναι αυτός που οδηγεί τη χώρα με σταθερότητα έξω από τα Μνημόνια. Τελεία και παύλα.

Ποια τα σχέδια σας για το αμέσως επόμενο διάστημα;

Απ: Σταθερά βήματα με σεμνότητα και ήθος. Έτσι άλλωστε μ' έχει διδάξει η οικογένειά μου.
Οδηγός μου τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην πολιτική μου διαδρομή υπήρξε η πολύ δουλειά, η αποφασιστικότητα, η αποτελεσματικότητα, το όραμα και το ολοκληρωμένο σχέδιο.
Στην πολιτική δεν αρκεί να είσαι χαρισματικός στην επικοινωνία. Χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις, διαύγεια πνεύματος, συνέπεια λόγων και πράξεων.
Λίγα λόγια λοιπόν και μετρημένα. Δηλώνω και είμαι Παρών στους σχεδιασμούς για την Κορινθία μας και την Περιφέρειά μας.

Είναι η ώρα των 30άρηδων;

Απ: Το αίτημα της κοινωνίας πιέζει για ρήξη και ...ανατροπή. Η ρήξη και οι τομές, απαιτούν απαλλαγή από το «παλιό» και πρόσκληση στη Νέα Γενιά.
Όσες ενέσεις "μπότοξ" και να κάνουμε στις ιδέες του οποιουδήποτε  -παλαιοκομματικής κοπής-  πολιτικού της δεκαετίας του '80, γερασμένες θα παραμείνουν.
Ας δοκιμαστούν λοιπόν οι νέοι σ' όλους τους τομείς. Η ανοχή της κοινωνίας στην απειρία τους θα είναι μεγάλη. Είναι προτιμότερη η απειρία από την αλαζονεία του «Τίποτα» και το στείρο «Αντίο» ορισμένων.
Τα υγιή κύτταρα της κοινωνίας, όπου και αν αυτά ανήκουν, μπορούν να συνεργήσουν για να δώσουν λύσεις .
Είναι η ώρα που πρέπει η γενιά μου να βγει ένα βήμα -ακόμα- πιο μπροστά. Και θα το κάνει.

(Η συνέντευξη δόθηκε στην εφημερίδα "Κορινθιακή" 23/3)