Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στο Δήμο Ευρώτα το 2ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινου Κτιρίου Ολοκληρωμένου Ενεργειακού Σχεδιασμού MaTrID.

Το 2ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινου Κτιρίου Ολοκληρωμένου Ενεργειακού Σχεδιασμού απέσπασε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Ευρώτα για τη μελέτη του κτιρίου Μπασουράκου στη Σκάλα Λακωνίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MaTrID.  
Η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Ευρώτα, με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα Α.Ε., απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια «καθώς από τον αρχικό σχεδιασμό του, το κτίριο καλύπτει τις αρχές του ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού και αποτελεί το πλέον κατάλληλο κτίριο τόσο για προβολή στο πρόγραμμα όσο και για υποβολή συμμετοχής για το Βραβείο Πράσινου Κτιρίου», κατά την παρουσίαση του, για τις ανάγκες του διαγωνισμού σε συνάντηση του προγράμματος στο εξωτερικό.
Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος MaTrID το κτίριο Μπασουράκου, μετά τη βράβευσή του, έχει ήδη αποκτήσει αναγνωρισιμότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ως μελέτη προσελκύει το ενδιαφέρον πανεπιστημίων που ασχολούνται με την αρχιτεκτονική και την εξοικονόμηση ενέργειας. Η μελέτη μετά την παραπάνω διεθνή αναγνώριση αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την εξωστρέφεια του τόπου μας.
Οι βραβευμένοι οργανισμοί μπορούν να χρησιμοποιούν το λογότυπο του Βραβείου και απολαμβάνουν τη διεθνή αναγνώριση και προβολή για την προσπάθειά τους να υιοθετήσουν τη διαδικασία του ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού και να αξιοποιήσουν τα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του.
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MaTrID έχει ως αντικείμενο, μέσω της εφαρμογής ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού, την κατασκευή κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης μέχρι το 2020. Σε αυτό το πλαίσιο η φάση σχεδιασμού του κτιρίου είναι πολύ σημαντική. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός είναι η καταλληλότερη προσέγγιση ώστε να μειωθεί η πολυπλοκότητα της σχεδιαστικής διαδικασίας και να διευκολυνθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της ομάδας σχεδιασμού.
Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός παρέχει τη δυνατότητα επιλογής της πλέον ενδεδειγμένης λύσης για το κτίριο, χωρίς να περιορίζεται αποκλειστικά στην ενεργειακή απόδοση. Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα προκύπτουν όταν εφαρμοστεί στα αρχικά στάδια σχεδιασμού, οπότε οι αλλαγές είναι ακόμα εύκολο να γίνουν. Το πλεονέκτημα από την ευρωπαϊκή συνεργασία είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους φορείς.
Η  απονομή του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Απριλίου 2014 στην 8η Διεθνή Έκθεση για τη Βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε Εμπορικά Κτίρια στη Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο της Έκθεσης Light+Building.