Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Πολύ... σκληρός για να «πεθάνει» ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1


Στο ντέρμπι-«πόλεμος» της Τούμπας, ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1 (με ανατροπή) τον Ολυμπιακό, για την 28η αγωνιστική της Superleague και δεν του επέτρεψε να κάνει φιέστα τίτλου στο «σπίτι» του (σ.σ. οι «ερυθρόλευκοι» θα εξασφάλιζαν το πρωτάθλημα μόνο σε περίπτωση νίκης).

Ένα παιχνίδι στο οποίο τα νεύρα, η δύναμη, οι αντεγκλήσεις μεταξύ των παικτών και τα δυνατά ως σκληρά μαρκαρίσματα κυριάρχησαν. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον Σάμαρη στο 33', αλλά ο ΠΑΟΚ «απάντησε», αρχικά με τον Αθανασιάδη στο 36' και στη συνέχεια με τον Τζαβέλλα στο 84'.

Νικηφόρο ντεμπούτο για τον Γιώργο Γεωργιάδη στον πάγκο του ΠΑΟΚ, καλή αρχή για τον «δικέφαλο» στη μετά-Στέφενς εποχή και άλλη μια ανατροπή αποτελέσματος τη φετινή σεζόν.

Ο Τάσος Κάκος ήταν από τους (αρνητικούς) πρωταγωνιστές του αγώνα, καθώς δεν απέβαλε τον Ινσαουράλδε στο 57' (γροθιά στον Εντινγκά, του έδειξε κίτρινη ύστερα από συνομιλία με τον βοηθό), ενώ «χάρισε» τη 2η κίτρινη τόσο στον Τζαβέλλα στο 85' όσο και στον Λούκας στην εκπνοή του αγώνα. Από την άλλη πλευρά, δεν καταλόγισε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ στο 39' (κράτημα Παπαδόπουλου στον Αθανασιάδη), ενώ πέναλτι ζήτησε και ο Ολυμπιακός στο 90'+1' σε μαρκάρισμα του Λούκας στον Πέρεζ.
Οσο για το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι; Ο ΠΑΟΚ ήταν κυρίαρχος στο πρώτο 45λεπτο απέναντι σε έναν κακό Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» ισορρόπησαν, τουλάχιστον στην αρχή, την κατάσταση στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά συνολικά δεν είχαν καλή απόδοση, με τους γηπεδούχους να έχουν μεγαλύτερο πάθος και διάθεση για να πάρουν τη νίκη και δικαιώθηκαν στο τέλος για τις προσπάθειές τους.


Το πρώτο ημίχρονο είχε πρωταγωνιστή τον ΠΑΟΚ. Αυτός ήταν που έπαιξε επιθετικά, ζήτησε το γκολ, είχε τις (αρκετές) ευκαιρίες και πίεσε τον αντίπαλο. Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός των 7 αλλαγών σε σχέση με τους αγώνες με Παναθηναϊκό και Γιουνάιτεντ έδειξε περισσότερο να προσέχει την ανασταλτική του λειτουργία.
Τα νεύρα ήταν πολλά και τεντωμένα, με αρκετές αψιμαχίες μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων. Η ατυχία «χτύπησε» πρώτα τον Ολυμπιακό (τραυματίστηκε ο Ιμπαγάσα και αντικαταστάθηκε από τον Πέρεζ στο 15') και στη συνέχεια τον ΠΑΟΚ (έξω ο τραυματίας Λάζαρ, μέσα ο Κατσουράνης στο 24').
Ο ΠΑΟΚ απείλησε με Κάτσε (11'), Νάτχο (21') και Αθανασιάδη (29'), αλλά είδε τον Ολυμπιακό να σκοράρει, με το ωραίο σουτ του Σάμαρη στο 33' στην πρώτη του ευκαιρία/τελική προσπάθεια ως τότε (και σε όλο το πρώτο ημίχρονο). Γκολ που αφιερώθηκε στον Ολαϊτάν. Ωστόσο η αντίδραση του «δικέφαλου» ήταν άμεση, με την ισοφάριση του Αθανασιάδη στο 36' (από λάθος του Μανωλά). Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν, ζήτησαν (σωστά) πέναλτι σε μαρκάρισμα του Παπαδόπουλου στον Αθανασιάδη στο 39' αλλά δεν κατάφεραν να φτάσουν στην ολική ανατροπή παρά τις καλές στιγμές με τους Ινσαουράλδε (στο 40' και με κεφαλιά Σαλπιγγίδη στην ίδια φάση από θέση οφσάιντ) και Τζαβέλλα στο 43'.


Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός μπήκε καλύτερα σε σχέση με την παρουσία του στο πρώτο 45λεπτο. Κράτησε την μπάλα και έδειξε επιθετικές διαθέσεις, χωρίς ωστόσο, με εξαίρεση την κεφαλιά του Εντινγκά στο 47' δεν κατάφερε να απειλήσει την εστία του Γλύκου.
Ο ΠΑΟΚ δεν είχε ανάλογη επιθετικότητα ούτε μπορούσε να απειλήσει και στάθηκε και τυχερός καθώς ο Κάκος δεν απέβαλε τον Ινσαουράλδε στο 57' για γροθιά στο πρόσωπο του Εντινγκά, δείχνοντάς του, λανθασμένα, την κίτρινη κάρτα (σ.σ. ύστερα από συνεννόηση και με τον δεύτερο βοηθό).
Οι δυνατές μονομαχίες συνεχίστηκαν όπως και η απουσία ευκαιριών, με εξαίρεση το σουτ του Νάτχο στο 65'. Ο ΠΑΟΚ είχε δυο-τρεις επικίνδυνες επισκέψεις στην περιοχή του Ολυμπιακού αλλά η «ερυθρόλευκη» άμυνα είχε τις λύσεις, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν ένα άστοχο σουτ του Φουστέρ στο 62' και άλλο ένα του Ισπανού στο 79' που μπλόκαρε ο Γλύκος.
Τελικά το γκολ ήρθε στο 84' για τον ΠΑΟΚ με το σουτ του Τζαβέλλα από το ύψος της μεγάλης περιοχής, με το οποίο έγινε το 2-1. Ένα λεπτό αργότερα ο αμυντικός των γηπεδούχων γλίτωσε την αποβολή σε χτύπημα στον Πέρεζ σε διεκδίκηση της μπάλας (έχοντας δεχθεί από τον παίκτη του Ολυμπιακού χτύπημα στο κεφάλι στο άλμα) και το ματς τελείωσε με τους «ερυθρόλευκους» να επιτίθονται και να ζητούν πέναλτι σε μαρκάρισμα του Λούκας στον Πέρεζ στο 90'+1' και τον Ισπανό του ΠΑΟΚ να γλιτώνει δεύτερη κίτρινη και αποβολή στην εκπνοή.

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σκόνδρας, Τζαβέλλας, Βίτορ (83' Κίτσιου), Ινσαουράλδε, Κάτσε, Λάζαρ (24' Κατσουράνης), Σαλπιγγίδης, Λούκας, Νάτχο, Αθανασιάδης (81' Χούσεν).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μπονγκ, Παπαδόπουλος, Μανωλάς, Εντινγκά, Σάμαρης, Μασάντο, Φουστέρ (81' Πελέ), Ιμπαγάσα (15' Πέρεζ), Βαλντέζ (72' Κάμπελ).