Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ

Παναγιώτης Μαυροειδής
Στο προαύλιο του ναού της  Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, λένε  πως υπήρχε μία  κρήνη, την οποία κοσμούσε  η φράση "ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ",  (δηλαδή:  ‘’ξέπλυνε  τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου’’).
Η φράση αυτή, αν αναγνωσθεί ανάποδα (από δεξιά προς τα αριστερά) αποδίδει τις ίδιες λέξεις και επομένως και το αυτό νόημα. Ας φανταστούμε ένα τρενάκι. Από δεξιά προς τα αριστερά και σε ότι αφορά μια κυβέρνηση ''με κέντρο το ΣΥΡΙΖΑ'',  συναντάμε: ΑΝΕΛ, υπολείμματα ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά  μου έρχονται στο νου, κάθε φορά που ακούω για την περίφημη ‘’αμφίπλευρη διεύρυνση’’ του ΣΥΡΙΖΑ. Η φράση έγινε της μόδας με αφορμή την ανακοίνωση της πρότασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, για τους επικεφαλής υποψήφιους Περιφερειάρχες της (υπό αναμονή) κυβερνώσας αριστεράς.
Στην απλή της εκδοχή, αυτό είναι το σχήμα που δικαιολογεί την τόσο αλλόκοτη συνύπαρξη προσώπων και πολιτικών ρευμάτων: Από τη μια η Αγλαΐα Κυρίτση της ευρύτερης επιρροής του ΚΚΕ ως πρόσφατα, συνδεδεμένη με τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Από την άλλη, ο Ο. Βουδούρης, που σε χρόνο αστραπή άλλαξε τρία κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ) και δηλώνει πως δεν μετανιώνει που ψήφισε τα μνημόνια! Μα και ο Θ. Καρυπίδης με τις γνωστές ρατσιστικές κορώνες και τις χρυσαυγίτικες ‘’δημοκρατικές’’ ευαισθησίες του . Ο πρώτος είναι ακόμη υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δεύτερος μας τελείωσε, αλλά δήλωσε ότι θα κατέβει ως ανεξάρτητος, ενώ ο  ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας, βιάστηκε να εκτεθεί υπέρ του για να αδειαστεί στη συνέχεια από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.