Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Επιτέλους ξεμπλόκαρε η παράκαμψη του Δερβενίου

Είναι γνωστό το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Δερβένι λόγω των έργων που πραγματοποιούνται στην περιοχή (κατασκευή Σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων και ΠΑΘΕ). Λόγω των έργων αυτών, η κίνηση των οχημάτων έχει αυξηθεί τόσο που το κέντρο του Δερβενίου –ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες- είναι σχεδόν απροσπέλαστο, προξενώντας μεγάλη ταλαιπωρία στους πολίτες.
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής,  από τον Ιανουάριο του 2011 η Δημοτική αρχή κατέβαλε προσπάθειες για την διάνοιξη του παρακαμπτήριου δρόμου στο Δερβένι, από το Δημαρχείο έως τον κόμβο της Νέας Εθνικής οδού.
Το έργο αυτό είναι μεγάλης σημασίας για την κυκλοφοριακή αποφόρτιση στο κέντρο του Δερβενίου.
Στις συνεχείς επαφές του Δημοτικής αρχής Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης με τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. τον Φεβρουάριο του 2012 «ανακάλυψαν» ότι η διάνοιξη δεν μπορούσε να γίνει, γιατί δεν το επέτρεπαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου της σιδηροδρομικής γραμμής που εγκρίθηκαν το 2004. (ΚΥΑ 123137/4-11-2004).
Για την λύση του προβλήματος, με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο  ζήτησε την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να ενταχθεί στο προς υλοποίηση έργο της σιδηροδρομικής γραμμής και η κατασκευή του παρακαμπτήριου δρόμου του Δερβενίου.
Με συνεχείς πιέσεις, η ΕΡΓΑ ΟΣΕ έκανε δεκτό το αίτημα  και αφού ετοίμασε φάκελο με την εισήγηση της τον έστειλε στην Ειδική Υπηρεσία περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ).
Μετά από πολλές παρεμβάσεις τόσο του Δημάρχου κ. Αντώνη Κλαδούχου, αλλά περισσότερο του Προέδρου της τοπικής Κοινότητας Δερβενίου  Χαρίλαου Β. Λαζανά , του Αντιδημάρχου Ευρωστνίης κ. Ανδρέα Καραβά και  του Δημοτικού Συμβούλου κ. Νίκου Κεκερή με την ΕΥΠΕ κατάφεραν μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία να έχει αίσιο αποτέλεσμα.
Την 06.02.2014 έφθασε  η απόφαση για την Τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου « Νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου – Πατρών από χιλ. θέση 47+600 έως χιλ. θέση 59+068 ( περιοχή Δερβενίου)» στην οποία αναφέρεται ότι «… εμπίπτει πλέον στο αντικείμενο του συνολικού έργου της κ.υ.α. με α.π. 123137/04.11.2004 η υλοποίηση του εν λόγω οδικού τμήματος» δηλαδή του τμήματος της οδού από το κέντρο του Δερβενίου μέχρι το νεκροταφείο του οικισμού.
 Με τις ενέργειες αυτές  εντάχθεικε στο προς υλοποίηση έργο της σιδηροδρομικής γραμμής και η διάνοιξη του παρακαμπτήριου δρόμου στο Δερβένι, από το Δημαρχείο έως τον κόμβο της Νέας Εθνικής Οδού.