Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Βόμβα ΣτΕ και για τη διαθεσιμότητα;

Την επόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή εκπαιδευτικών εναντίον της ένταξής τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Οι δικηγόροι τους υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αντισυνταγματική απόφαση και εκφράζουν αισιοδοξία για την ετυμηγορία του ΣτΕ που θα πρέπει επίσης να αποφασίσει και για τις περικοπές των εφάπαξ. Σε περίπτωση δικαίωσης των εκπαιδευτικών που έχουν προσφύγει, αναμένεται να ακολουθήσει μπαράζ προσφυγών από άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να επωφεληθούν από τη νομολογία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
Ηδη, η απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση των περικοπών στους ενστόλους έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο που αναζητά ισοδύναμο για να καλύψει την «τρύπα», η οποία θα γίνει πολύ μεγάλη, εφόσον το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει αντισυνταγματικό το «κούρεμα» των συντάξεων στα ειδικά μισθολόγια.
Ειδικά για τη διαθεσιμότητα, έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις ευνοϊκές για τους εργαζόμενους σε πρώτο βαθμό, αλλά είναι η πρώτη φορά που θα αποφανθεί το ΣτΕ, του οποίου η ετυμηγορία είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση.

aftodioikisi.gr