Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Στο ψυγείο ο... Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος (λόγω Ιράν)

Iran
Twitter@EmOikonomidis
Αν οι μελλοντικές γενιές έχουν χιούμορ, θα μνημονεύουν πιθανότατα την 20η Ιανουαρίου του 2014 ως την ημέρα που ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος… μπήκε στο ψυγείο.
Από το πρωί της Δευτέρας τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία του Ιράν με τη Δύση, δηλαδή κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το “πάγωμα” του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης για το επόμενο εξάμηνο, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά μιας από τις αρχαιότερες αυτοκρατορίες του κόσμου.
Ο μετριοπαθής Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί πιστώνεται τους στρατηγικούς ελιγμούς που έβγαλαν την Τεχεράνη από πολυετή και επίμονη απομόνωση, επιτυγχάνοντας την ίδια στιγμή τη διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ, διατηρώντας την εύνοια του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, παρά τη συνεπή… γκρίνια των Φρουρών της Επανάστασης.
Το εξάμηνο που ξεκίνησε από σήμερα το πρωί, αποτελεί το σημαντικότερο βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης που έκανε πολλούς να φοβούνται ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει ευρύτερες συγκρούσεις και διαρκή αναταταχή στην πλέον ασταθή περιοχή του πλανήτη, και περιλαμβάνει την υποχρέωση από την πλευρά του Ιράν να παγώσει” μέχρι και τον Ιούλιο τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τεχεράνης Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος πρωταγωνίστησε στις ιστορικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης, επεσήμανε ότι από σήμερα ξεκινάει μια καινούρια εποχή, με θετικά αποτελέσματα όχι μόνο για τη χώρα του αλλά ευρύτερα για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.
Ειδικοί απεσταλμένοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας βρίσκονται στην Τεχεράνη από το Σάββατο, προκειμένου να παρακολουθήσουν… live τη “συμμόρφωση” του Ιράν, και οι εξελίξεις έχουν προσλάβει πανηγυρικό χαρακτήρα.
Η Τεχεράνη ανάσανε βαθιά. Το ίδιο και ο πλανήτης ολόκληρος. Η… Ιστορία λοιπόν, μπορεί να περιμένει.

ysterografa.gr