Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ψηφίστηκε η τροπολογία του Κώστα Κόλλια για τα αγροτικά δάνεια



Αποδεκτή έκανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την τροπολογία που κατέθεσαν Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Βουλευτή Κορινθίας κ. Κώστα Κόλλια, σχετικά με τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων και ενυπόθηκων αγροτικών δανείων. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, διότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε αποδεκτή την τροπολογία που κατατέθηκε με δική μου πρωτοβουλία από 30 Βουλευτές της συμπολίτευσης για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων των αγροτών. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, στα πλαίσια της τελευταίας συζήτησης επί του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ, ο Υφυπουργός κ. Χαρακόπουλος ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο αποδέχεται αυτούσια τη ρύθμιση που προτείναμε.
 Η επιτυχία αυτή οφείλεται στην πίεση του συνόλου των Βουλευτών για τη θέσπιση ενός πλαισίου, το οποίο θα ανακούφιζε τους αγρότες μας από τον βρόγχο των δανείων. Θέλω να επαναλάβω την επισήμανση ότι το πρόβλημα, ειδικά με τα αγροτικά δάνεια, είναι τα πανωτόκια, που πολλαπλασιάζουν την οφειλή, και οι υπέρογκες υποθήκες, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα ποσά των δανείων. Αυτοί οι ιδιαίτερα επαχθείς όροι δανεισμού διόγκωσαν τα χρέη των αγροτών. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, οδήγησε πολλούς παραγωγούς σε πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων τους.
Για τους Βουλευτές, ιδιαίτερα της επαρχίας, κατέστη σαφές ότι, εάν δεν δίναμε λύση στο αδιέξοδο, η αγροτική παραγωγή σύντομα θα εκμηδενιζόταν και αυτό θα ήταν καταστροφικό, τόσο για τις κοινωνίες της ελληνικής υπαίθρου, όσο και για την εθνική οικονομία. Για το λόγο αυτό θεώρησα ύψιστης σημασίας να αναλάβω την πρωτοβουλία κατάθεσης αυτής της τροπολογίας, προκειμένου να κλείσουμε οριστικά το θέμα στα πλαίσια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου.
Επαναλαμβάνω ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε περιλαμβάνει προτάσεις τόσο για την απομείωση των τόκων υπερημερίας και κάθε είδους προσαυξήσεων, όσο και για τον περιορισμό των υποθηκών. Και στις δύο περιπτώσεις, τα οφειλόμενα ποσά και οι υποθήκες περιορίζονται στο 120% του δανειακού κεφαλαίου, και μέχρι το 200%, εάν το οφειλόμενο ποσό έχει ξεπεράσει το διπλάσιο του αρχικού δανείου. Αυτό στην ουσία σημαίνει:
α) Την αποδέσμευση των ακινήτων, που μέχρι σήμερα οι αγρότες μας κινδύνευαν να χάσουν και τα οποία, λόγω των υποθηκών, δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν ή να πουληθούν και
β) τη μείωση των οφειλόμενων ποσών, αφού περιορίζονται τα πανωτόκια, αλλά και την παράταση του χρόνου αποπληρωμής μέχρι και κατά 10 χρόνια.
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που το Ελληνικό Κοινοβούλιο ανέλαβε με δική του πρωτοβουλία να δώσει λύση σε αυτό το μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα για τους αγρότες μας. Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ μετά τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, σε περίπου δέκα ημέρες. Από εκεί και έπειτα θα παρακολουθώ στενά την πορεία εφαρμογής των μέτρων και θα είμαι στη διάθεση των συμπολιτών μου παραγωγών, προκειμένου από κοινού να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα και να προσαρμόσουμε τις ρυθμίσεις, όπου και εφόσον χρειαστεί, στις πραγματικές ανάγκες του Έλληνα αγρότη.»