Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Η Κεφαλονιά… ξύπνησε με 4,6R

kefaloniaseismos
Με ένα σεισμό 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ξύπνησαν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Ο πρωινός σεισμός που σημειώθηκε, πριν λίγη ώρα, είχε εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα και επίκεντρο 9 χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου.
Πολλοί κάτοικοι κοιμήθηκαν και χθες το βράδυ έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητα τους, καθώς δεν έχουν ξεπεράσει τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού, ενώ ο καιρός δεν είναι σύμμαχος, καθώς επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, με τοπικές καταιγίδες, βροχές και δυνατούς ανέμους. Οι μετασεισμοί, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ήταν αρκετοί, μεγάλης διάρκειας, αλλά ευτυχώς μικρής έντασης.
Παράλληλα, πάνω από 1.000 κάτοικοι της Κεφαλονιάς, που τα σπίτια τους υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κρίθηκαν ακατάλληλα από τους ελεγκτές, διανυκτέρευσαν στο πλοίο “SuperFast 1″. Σήμερα το απόγευμα, αναμένεται στο λιμάνι το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” της ΑΝΕΚ, χωρητικότητας 1.300 κλινών.
Τα μεγαλύτερα χτυπήματα από τον Εγκέλαδο, έχει υποστεί η περιοχή του Ληξουρίου και των γύρω χωριών, αφού πάρα πολλά σπίτια και δημόσια κτίρια, όπως το γηροκομείο, η παλιά Νομαρχία, δύο σχολεία αλλά και το δικαστικό μέγαρο έχουν πολλές ζημιές.
Άμεσα θα διατεθεί το πακέτο στήριξης προς τους πληγέντες του σεισμού της Κυριακής επισήμανε στον ΣΚΑΪ  ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Ο κ. Μιχελάκης διευκρίνισε ότι θα εφαρμοστεί το ίδιο σύστημα με τους πληγέντες από τις πλημμύρες στα Δωδεκάνησα, δηλαδή θα χρειάζεται μόνο υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων, και κατόπιν θα πραγματοποιούνται έλεγχοι για το αληθές των στοιχείων.
Υπενθυμίζεται ότι, από χθες, η Κεφαλονιά βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Πάτροκλου Γεωργιάδη.

Παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, δίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς, ανακοινώθηκε πριν λίγο.
Η παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων δόθηκε με εντολή του πρωθυπουργού, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τη στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων από τον σεισμό της Κεφαλονιάς, ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ύστερα από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου του νησιού, Θεόφιλο Μιχαλάτο.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προβεί στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη η Κεφαλονιά από τον μεγάλο σεισμό, τονίζει ο κ. Μίχαλος. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να προωθηθούν αποφάσεις για το πάγωμα όλων των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα, θα πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την καταβολή αποζημιώσεων σε όσους κατοίκους της περιοχής τις δικαιούνται, προκειμένου αυτοί να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους και να επιστρέψουν ασφαλείς στις κατοικίες τους» τονίζει ο κ. Μίχαλος.
Και προσθέτει: «Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να ζητήσει τη στήριξη του ευρωπαϊκού ταμείου αλληλεγγύης, προκειμένου να εισρεύσουν στο νησί κοινοτικά κονδύλια με πρώτο στόχο την ανασύσταση των υποδομών του νησιού.
Είναι βέβαιο ότι η Κεφαλονιά θα χρειαστεί χρόνο, κόπο και πόρους για να επουλώσει τις πληγές που υπέστη από τον καταστροφικό σεισμό».
Ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Κ. Μίχαλος, απέστειλε σχετική επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για την άμεση λήψη μέτρων με στόχο την ανακούφιση των πληγεισών επιχειρήσεων.