Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Γκρεμίζοντας τους 4 πυλώνες της τετραετίας Καμίνη

kaminis3






 Γράφει ο Γρηγόρης Λέων
 4 βασικές παρεμβάσεις επικαλείται ο κ. Καμίνης ως την παρακαταθήκη του για τα 3,5 χρόνια δημαρχίας του, όπως τα αναφέρει και σε σχετικό του στάτους στο Facebook. Ας τα δούμε λοιπόν:
Πρώτη είναι η εξυγίανση του Δήμου και των οικονομικών του. Ο Δήμος της Αθήνας είναι για τρίτη φορά πλεονασματικός -κι αν το είχε καταφέρει αυτό η χώρα, θα ήμασταν σε πολύ διαφορετική κατάσταση.
Μάλιστα κ. Δήμαρχε. Ο δήμος είναι πλεονασματικός έχοντας “ξεφορτωθεί” τη μισθοδοσία των μισών περίπου εργαζομένων, ενώ και οι δημοτικοί υπάλληλοι που παρέμειναν έχουν υποστεί απώλειες των εισοδημάτων τους πλέον του 35%.
 Και να μη ξεχνάμε, καμιά από τις αποφάσεις αυτές δεν ήταν δική σας, ήταν όλες της Κυβέρνησης που αναγκαστικά εκτελέσατε. Επιπλέον για το χρονικό διάστημα της θητείας σας είναι σχεδόν ανύπαρκτο το όποιο έργο στην πόλη. Πράγματι ένας δήμος που δεν κάνει τίποτα, κανονικά δεν πρέπει να χαλάει και τίποτα. Η αλήθεια είναι ότι αν η χώρα λειτουργούσε έτσι η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική, το θέμα όμως είναι αν θα ήταν καλύτερη.
Δεύτερο το μεγάλο κοινωνικό έργο που κάνουμε, στηρίζοντας συστηματικά, σε καθημερινή βάση, 20.000 πολίτες.
Και πολύ καλά κάνετε. Χάρη στις δομές που βρήκατε έτοιμες και χρησιμοποιήσατε όπως είχατε υποχρέωση. Χαρακτηριστικά θυμίζουμε ότι βρήκατε το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, το ξενοδοχείο των αστέγων και τα συσσίτια. Δομές που οφείλετε να παραδώσετε σε πλήρη λειτουργία και στον επόμενο δήμαρχο.  Η αυτονόητη υποχρέωση του μητροπολιτικού δήμου της χώρας να στηρίξει τους αδύναμους συμπολίτες μας -με τη στήριξη ΜΚΟ, της εκκλησίας και άλλων φορέων- δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “πυλώνας” της πολιτικής σας κ. Δήμαρχε, πολύ περισσότερο που και στην προηγούμενη τετραετία τα νούμερα ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα ενώ οι ανάγκες σαφώς μικρότερες.
Τρίτο σημείο η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, των ευρωπαϊκών πόρων -τα 120 εκατομμύρια που φέραμε στην Αθήνα, για έργα υποδομής αλλά και για να δημιουργήσουμε δουλειές στην πόλη, θέσεις εργασίας μέσα από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Όπως έχουμε γράψει και παλιότερα σκόπιμα κ. Δήμαρχε «μπερδεύετε» την απορρόφηση -δηλαδή χρήματα που έχουν ήδη ξοδευτεί/επενδυθεί με τους πόρους που δεσμεύονται –δηλαδή χρήματα που έχουν απλώς προϋπολογιστεί. Επιπλέον τα χρήματα αυτά δεν ήρθαν στην Αθήνα, απλά συγκεντρώθηκαν -σε μια κίνηση αμφιβόλου αποτελεσματικότητας- από τα διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ) όπου ήδη υπήρχαν και θα μπορούσε και από εκεί ο δήμος να τα αξιοποιήσει. Φούσκα λοιπόν και μάλιστα στο όριο της παραπλάνησης των πολιτών.
Τέταρτο σημείο η λειτουργία με απόλυτη διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία.
Γράψαμε ήδη για τον 9,84 θα μιλήσουμε σύντομα και για τα απορρίμματα. Οι σκιές στο “αψεγάδιαστο” προφίλ σας είναι πλέον πολλές και η απόλυτη διαφάνεια μόνο ειρωνικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Όσο για την κοινωνική λογοδοσία σε ένα δήμο υπηρεσίες του οποίου ο Συνήγορος του δημότη έχει καταγγείλει επανειλημμένα για άρνηση συνεργασίας και παροχής στοιχείων, αυτή εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο και ανεκπλήρωτο αίτημα των πολιτών. Και πάλι τα μόνα στοιχεία που άλλαξαν είναι αυτά που η κεντρική κυβέρνηση έχει επιβάλλει με νόμους, δηλαδή η σύνταξη προϋπολογισμού και απολογισμού.
Τέλος η τήρηση της νομιμότητας δεν αποτελεί έργο κ. Καμίνη και η Αθήνα μας έχει ανάγκη πολύ περισσότερα από τα αυτονόητα.
Γρηγόρης Λέων
Ιατροδικαστής- Σύμβουλος 7ης Δ.Κ Δήμου Αθηναίων