Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

OHE: O Άσαντ έχει εμπλοκή σε εγκλήματα πολέμου

Bashar-al-Assad
Για πρώτη φορά σε μια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ κατηγορείται ευθέως για εμπλοκή σε εγκλήματα πολέμου, με την υποσημείωση ότι υπάρχουν οι σχετικές αποδείξεις.
Η εξέλιξη αυτή έχει κρίσιμη σημασία για τον μελλοντικό ρόλο του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία η οποία θα προκύψει από την απόπειρα της διεθνούς κοινότητας να φέρει τα δυο αντιμαχόμενα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά και τη συμφωνία της Δαμασκού να παραδοθούν στον ΟΗΕ τα χημικά όπλα της, και στη συνέχεια να καταστραφούν.
Μέχρι σήμερα, ο Μπασάρ αλ Άσαντ αρνείται πεισματικά να παραμερίσει, και το καθεστώς της Συρίας επιμένει ότι κάθε συζήτηση για το μελλοντικό status quo των πολιτικών δυνάμεων της περιοχής δεν μπορεί να σταθεί χωρίς τον σημερινό Πρόεδρο της χώρας να έχει κεντρικό ρόλο.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του ΟΗΕ, που αποκαλύφτηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν στοιχεία για την απευθείας εμπλοκή όχι μόνο του Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του καθεστώτος της Δαμασκού, σε εγκλήματα πολέμου.