Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Άργος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την φονική κακοκαιρία - Μαρτυρικός θάνατος για γυναίκα σε υπόγειο - Καταστράφηκαν δρόμοι και περιουσίες!


 - Συγκλονίζει ο θάνατος της γυναίκας που εγκλωβίστηκε στο υπόγειο του σπιτιού της
- Αυτοκίνητα κατέληξαν πάνω σε μαντρότοιχους - Κλειστά όλα τα σχολεία της πόλης
- ''Ήταν η ισχυρότερη βροχή των τελευταίων 35 ετών'' λέει στο NewsIt ο Aντιπεριφερειάρχης Αργολίδας
- Καταστροφές και στην Κόρινθο - Η πρόγνωση του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα


Μια 55χρονη γυναίκα, σερβικής καταγωγής - σύμφωνα με τα στοιχεία που γράφει το κουδούνι του διαμερίσματος, γιατί δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα τα στοιχεία - που βρέθηκε πνιγμένη σε υπόγειο διαμέρισμα, επί της οδού Χαντζή στο 'Αργος, είναι ο τραγικός απολογισμός της μεγάλης πλημμύρας στο 'Αργος.
 Ο ακάλυπτος χώρος συγκέντρωσε πολύ νερό λόγω της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το τοιχίο και η άτυχη γυναίκα να πνιγεί. Όπως δήλωσε o δήμαρχος του Άργους, Δημήτρης Καμπόσος, πρόκειται για μια 55χρονη  που διέμενε στο υπόγειο της πολυκατοικίας
 O δήμαρχος του Άργους ανέφερε ότι η πόλη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκανε λόγο για εκταταμένες ζημιές σε όλο το δήμο Άργους - Μυκηνών.

Οι δύο ξεροπόταμοι Ξεριάς και η Πάνιτσα, υπερχείλισαν και πλημμύρισαν κάνοντας αδιάβατους τους περισσότερους δρόμους. Αρκετοί δρόμοι στο ανατολικό τμήμα της πόλης παραμένουν κλειστοί, ενώ σε πολλά σημεία η λάσπη και οι πέτρες που έφεραν τα ποτάμια έχουν κόψει την συγκοινωνία.
 Για αρκετές ώρες η πόλη ήταν αποκομμένη λόγω των πλημμυρών, ενώ προβλήματα αντιμετώπισαν πολλές περιοχές της επαρχίας 'Αργους, από τα ορεινά, όπως είναι η Καρυά και τα Σπανέικα, μέχρι τα πεδινά, στη Νέα Κίο, το Κεφαλάρι, το Σκαφιδάκι, τους Μύλος και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, τόσο το βράδυ, όσο και τώρα σημειώνονται προβλήματα ηλεκτροδότησης, στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή...
 Τα φαινόμενα έχουν κοπάσει σήμερα το πρωί και συνεχίζονται οι αντλήσεις υδάτων, ενώ σε λίγο φτάνει και ενίσχυση με μηχανικά μέσα από στρατιωτικά μηχανήματα της μονάδας Μηχανικού στο Λουτράκι, προκειμένου να ενισχύσουν τα συνεργεία της πολιτικής προστασίας...

O αντιπεριφερειαρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος δήλωσε στο NewsIt: ''Ήταν η ισχυρότερη βροχόπτωση των τελευταίων 35 ετών, χαρακτηριστικά θα σας πω γη και ουρανός έγιναν ένα. Αυτή τη στιγμή είναι έξω όλα τα μηχανήματα του δήμου Άργους της περιφέρειας Πελοποννήσου και έχει συμβάλει και ο στρατός με δύο μηχανήματα. Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες του δήμου έχουν ανοίξει και όπου υπάρχουν κλειστά σημεία, θα ανοίξουν σε βάθος χρόνου...

''Έχουν υπάρξει τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, σε δρόμους και σε καλλιέργειες. Η νεκρή γυναίκα έμενε στο κέντρο της πόλης. Εγκλωβίστηκε στο υπόγειό της και δεν κατάφερε να βγει. Έχει στηθεί ένα κέντρο επιχειρήσεων με τη συμμετοχή ιδιωτών εργολάβων και περιμένουμε τον υπουργό, κ.Μιχελάκη...
 Ο χειμώνας δείχνει για τα καλά τα δόντια του. Οι εντονότατες καταιγίδες ξεκίνησαν ήδη από χθες σαρώνοντας την ανατολική Πελοπόννησο και όπως δείχνουν τα στοιχεία μέχρι και την Παρασκευή ο καιρός επιφυλάσσει έντονες βροχές αλλά και χιόνια.
 Στο Κιάτο, η Πυροσβεστική έχει μέχρι στιγμής δεχτεί 70 κλήσεις για απάντληση υδάτων και έχει απεγκλωβίσει έναν άνθρώπο που είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό του. Δυο απεγκλωβισμοί έγιναν στη Σπάρτη, όπου η Πυροσβεστική δέχτηκε 10 κλήσεις.

15 έγιναν στην Κόρινθο και άλλες 10 στην Κυπαρισσία, όπου το σοβαρότερο πρόβλημα εστιάζεται στο 64ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πύργου - Μεθώνης στο ύψος του χωριού Τερψιθέα όπου λόγω των νερών στο οδόστρωμα γίνεται μικρή εκτροπή της κυκλοφορίας, μέσω του χωριού Σπηλιά.

Στο 116 χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων
 πίσης πολλά νερά υπάρχουν στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Κυπαρισσίας - Καλού Νερού. Καθίζηση έχει προκληθεί στον δρόμο που οδηγεί στην Νεμέα, στο 2ο περίπου χιλιόμετρο μετά τον κόμβο Νεμέας, στο 116 χιλιόμετρο του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τρίπολης και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς τη Νεμέα διεξάγεται μέσω του κόμβου Αρχαίας Νεμέας.

Λόγω κατολισθήσεων διεξάγεται από το ένα ρεύμα η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική οδό Τρίπολης - 'Αργους, 4 χιλιόμετρα περίπου από τον Αχλαδόκαμπο.

Συναγερμός σήμανε την Κυριακή στην Πυροσβεστική στην Πάτρα για πτώσεις δένδρων, αποκολλήσεις πινακίδων και μια σειρά άλλων ανάλογων περιστατικών. Το απόγευμα της Κυριακής χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στη νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου καθώς ένας κάδος απορριμμάτων από τους ισχυρούς ανέμους είχε "πεταχτεί" στη μέση του δρόμου. Στο μεταξύ, θυελλώδεις άνεμοι πνέουν στην περιοχή, ενώ το πορθμείο Ρίου Αντιρρίου παραμένει κλειστό.



Πολλά μποφόρ στις θάλασσες

Κλειστή είναι από το απόγευμα του Σαββάτου η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο. Οι άνεμοι στην Ζάκυνθο σήμερα φτάνουν τα 9-10 μποφόρ, πράγμα που κάνει απαγορευτικό τον απόπλου των πλοίων από το λιμάνι του νησιού.

Μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ακόμη, εκδηλώθηκαν το πρωί της Κυριακής λόγω ισχυρών ανέμων και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές που κατά τόπους φθάνουν τα 8 μποφόρ.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής δεν πραγματοποιήθηκε στις 7:25 το δρομολόγιο του Blue Star Paros για Πάρο,Νάξο, Ιο, Θήρα και του Βlue star Ithaki στις 7:30 για Σύρο, Τήνο, Μύκονο. Επίσης δεν εκτελέστηκαν ορισμένα δρομολόγια υδροπτερύγων για τον Αργοσαρωνικό, ενώ στις 1:15 το μεσημέρι δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο από Ηγουμενίτσα Παξούς.

Τα δρομολόγια όλων των πλοίων Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα γίνονται κανονικά.


Που χρειάζονται αλυσίδες τα αυτοκίνητα

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς αλυσίδες χρειάζονται όσοι θελήσουν να μεταβούν στα χιονοδρομικά κέντρα Βόρρας - Καϊμακτσαλάν στην Πέλλα και Βασιλίτσας στα Γρεβενά. Επίσης, απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, από το 18 – 28 χλμ, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων, μέσω Νεστορίου, από το 35 – 55 χμλ, στην εθνική οδό Φλώρινας – Καστοριάς, μέσω Βίγλας, από το 9 – 30 χλμ. αλλά και στον δρόμο που οδηγεί από το Αμύνταιο στον παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου στη Φλώρινα.