Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Τοποθέτηση του προέδρου της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα κ. Ανδρέα Λοβέρδου στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τύπου

Εμφάνιση loverdos-synenteyksh-typou.jpg
1 ) Είδαμε την περασμένη εβδομάδα να κατατίθενται ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ τροπολογίες από πολλά κόμματα για άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών. Απερρίφθησαν όλες από τους Υπουργούς, τα σχέδια νόμου των οποίων συζητούνταν στη Βουλή.

Εμείς με τον κ. Αηδόνη  βουλευτές ή Υπουργοί το 2010, 2011, 2012 ψηφίσαμε την απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Εισηγούμαστε την επέκταση της απαγόρευσης και για το 2014. Το είχαμε κάνει και τον Ιούλιο του 2013. Ενόψει της ψήφισής της από όλα τα κόμματα, ο Π/Θ το πήρε απάνω του λέγοντας ότι θα το ρυθμίσει ο ίδιος, εξαιρώντας μόνο τους λεγόμενους «μπαταχτσήδες».

Είχα υποστηρίξει τότε στη Βουλή, πως το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί αμέσως!

Φτάσαμε στο τέλος του έτους και δεν έχει γίνει τίποτε. Αν κλείσει όμως το έτος έτσι, δεν θα γίνει τίποτε και από 01.01.2014 οι πλειστηριασμοί θα επιτρέπονται!!!

Η ισχύουσα απαγόρευση καταλαμβάνει :

α) πρώτη κατοικία

β) δίνετε έως 200.000€, ανεξαρτήτως αν είναι ά ή ΄β ή η ΄γ κατοικία,

γ) αγορά ακινήτου για επαγγελματική στέγη.

Επειδή η άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών δεν υπάρχει στο πρόγραμμα με Ε.Ε. και τους άλλους, το θέμα γέννησε η κυβέρνηση, είτε για δικούς της λόγους, είτε διότι δέχθηκε, ως μη όφειλε, την εισαγωγή του από την Τρόϊκα.

Επειδή επιπλέον η άρση της απαγόρευσης δεν συμφέρει κανέναν, ούτε φυσικά τους ιδιοκτήτες, ούτε τις τράπεζες, ούτε την αγορά ακινήτων,

Επειδή τέλος δεν έχει μεταβληθεί επί του θετικότερου η ύφεση, η ανεργία, οι οικονομικές δυσκολίες, η οικονομική κρίση,

Εισηγούμαστε την ψήφιση της επέκτασης της απαγόρευσης και για το 2014.

Γι’ αυτό πρέπει να προωθήσουμε όλοι οι Βουλευτές ή έστω πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα, μια κοινή τροπολογία που θα ρυθμίζει μότο αυτό το θέμα, ώστε να κερδίσουμε τη μάχη.

Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου περί μη ύπαρξης δαπανών υπάρχει από παρελθούσες ρυθμίσεις, άρα τέτοιο εμπόδιο δεν υπάρχει.

Η τροπολογία, επαναλαμβάνω, πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτό το θέμα. Κάθε άλλη παρέμβαση για άλλο θέμα στην ίδια τροπολογία θα καταστήσει αδύνατη την υπερψήφισή της από όλους μας ( όπως π.χ. τα περί μη πώλησης κόκκινων δανείων). Η πλειοδοσία σε επίδειξη αλληλεγγύης, αφού δεν θα επιτρέψει να ψηφίσουμε όλοι μαζί την επέκταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.

Εισηγούμαστε, επίσης, αν η κυβέρνηση φέρει μόνο πρόταση την ά κατοικία ή στενεύοντας τον κύκλο των προστατευόμενων προσώπων (π.χ. μόνο ανέργους, ανάπηρους, άτομα με πολύ χαμηλό εισόδημα) τότε πρέπει η Εθνική Αντιπροσωπεία να καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση.

ΙΙ) Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας παλεύουμε για έναν ενιαίο φορέα, ένα εκλογικό μέτωπο των δυνάμεων του κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Η ανασυγκρότηση, έχω πει επανηλλειμένα, θα γίνει σε δύο φάσεις :

α) στην επόμενη εκλογή δίνουμε τη μάχη της ύπαρξης, της επάρκειας, της δημιουργίας της στέρεης βάσης μας και

β) στις μεθεπόμενες να είμαστε κυρίαρχη πολιτική δύναμη.

Οριοθετούμε και συγκροτούμε το χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Παλεύουμε γι’ αυτόν, διότι αυτό συμφέρει την Ελλάδα, τους πολίτες της τη Δημοκρατία.

Ούτε με την Ν.Δ. και την κυβέρνηση, αλλά και ούτε και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε με τον ένα, ούτε με τον άλλο.


Ξεκαθαρίζουμε : όποιος σήμερα πιέζει για την ενότητα όλων των δυνάμεων του χώρου εδώ και τώρα έχει ύποπτες προθέσεις. Θέλει να μην γίνει τίποτε. Θέλει να διαλύσει όλες τις προσπάθειες, για να υποστηρίξει την ΝΔ, ή, οι λιγότεροι, και του ΣΥΡΙΖΑ. Η ενότητα προωθηθεί με τη μέθοδο των σταδίων. Ήδη έχουν εκφραστεί θετικά η ΔΗΜΑΡ και προσωπικότητες του χώρου και ανιχνεύουμε την προοπτική αυτή, που έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίες, πάντως μετά το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις 

Ερ: Για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς

Προφανώς το ΠΑΣΟΚ είναι μια από τις δυνάμεις και ιστορικά αλλά και τώρα του χώρου του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Συνεπώς κάθε τέτοια πρόταση για επανασυγκρότηση του χώρου το περιλαμβάνει και δεν το αποκλείει. Οι αποκλεισμοί και οι ηγεμονισμοί θα ήταν ότι το χειρότερο σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πραγματικά θέματα πολιτικής τα οποία δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Για να ξεπεραστούν χρειάζεται προσπάθεια και σκληρές επιλογές και πάνω από όλα από το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται αυτοπροσδιορισμός. Είναι προβληματικό από τη μία πλευρά να παίρνεις πρωτοβουλίες στο χώρο της κεντροαριστεράς και την ίδια ακριβώς στιγμή να υπογράφεις κείμενο συνεργασίας  μακράς πνοής με τη ΝΔ. Αυτό δηλώνει σύγχυση σε ότι αφορά τον αυτοπροσδιορισμό και δημιουργεί προβλήματα. Θα πρέπει λοιπόν χωρίς πιέσεις, χωρίς εκβιαστικά διλλήματα, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς ότι κάποιος άλλος τον αποκλείει αλλά ότι ο ίδιος θα πρέπει να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις να αφήσουμε το χρόνο να δείξει σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ αυτά που έχει να μας δείξει και προς ώρας να προχωρήσουμε όσοι δεν έχουμε άλλες δεσμεύσεις λόγου χάρη με τη ΝΔ. Για να μπορεί και ο κόσμος  να αντιμετωπίσει με τα δικά του κριτήρια και επιλογές, ο κόσμος του δημοκρατικού χώρου, τις προτάσεις που έχει να τις αξιολογήσει και να πάρει τις αποφάσεις του. Πιστεύω πως πηγαίνοντας έτσι θα έχουμε πιθανότητες μιας ολοκληρωμένης επιτυχίας, πηγαίνοντας αλλιώς όπως κάποιοι που πάνε να εκβιάσουνε τα πράγματα το μόνο που θα καταφέρουν είναι διαλύσουν κάθε προσπάθεια και με αυτό τον τρόπο να ωφεληθεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ: Όμως οι πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις επιθυμεί όλοι να πάτε μαζί.

Και εμείς καταλαβαίνουμε ότι αυτό που λένε οι πολίτες είναι σωστό. Για αυτό και όταν ιδρυθήκαμε  προτάξαμε την ενότητα του χώρου. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει απρόσεχτα, βίαια και εκβιαστικά γιατί υπάρχουν καταστάσεις οι οποίες είναι πολύ διακριτές και δηλώνουν διαφορετικές πολιτικές στάσεις και αντιμετωπίσεις . Για παράδειγμα  ο προϋπολογισμός κάθε έτους είναι κρίσιμο πολιτικό κείμενο. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, εμείς και η ΔΗΜΑΡ το καταψηφίσαμε. Έχουμε διαφορές που φτάνουν μέχρι την καθημερινή διαχείριση των πολιτικών και οικονομικών δεδομένων της χώρας. Άρα σε αυτή τη φάση είναι εκβιαστικό να λες ότι τώρα πρέπει να συγκροτήσεις το μέτωπο. Αυτό θα πρέπει να έρθει με βάση τις πολιτικές επιλογές που θα γίνουν στον επόμενο χρόνο. Χρονικά υπάρχει ο ορίζοντας των εκλογών του Μαΐου. Για εμάς κάθε προσπάθεια για ενότητα σημαίνει εκλογικό μέτωπο. Σημαίνει κοινό ψηφοδέλτιο. Συνεπώς δεν μπορείς να εκβιάζεις για αυτά όταν δεν έχουν δημιουργηθεί οι πολιτικές προϋποθέσεις. Για την ώρα φαίνεται πως συμφωνούμε εμείς η ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητες πολιτικές προσωπικότητες του χώρου. Η ΔΗΜΑΡ έχει το συνέδριο της θα πάρει τις αποφάσεις της. Σεβόμαστε τις δημοκρατικές διαδικασίες των κόμματων, σεβόμαστε τις πολιτικές επιλογές των προσώπων. Μετά το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα πάρουμε τις αποφάσεις για την δημιουργία της Συμπαράταξης. Για το ΠΑΣΟΚ οι αποφάσεις του, ο αυτοπροσδιορισμός του και  οι επιλογές του θα κρίνουν εάν μπορούμε στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές να πάμε  όλοι μαζί. Σίγουρο είναι ότι με αντιπροσώπους, με ψευδό-αντιπρόσωπους, με φορείς του τίποτε και  με εκφραστές του κανενός που προσπαθούν να μας πουν ότι γίναμε περισσότεροι τους τονίζουμε πως τους διαφεύγει ότι λείπει ο κόσμος από αυτό. Ο κόσμος θέλει κάτι ειλικρινές κάτι πολιτικό που να τον αφορά και να μην αφορά πως θα διασώσουμε κάποιους ή πόσες ψήφους θα πάρουμε . Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η ενότητα αφορά τα συμφέροντα του, τη μάχη κατά της ύφεσης και της ανεργίας, τη δημοκρατία τη λογική την ηρεμία του τόπου και την Ευρωπαϊκή του προοπτική. Αν κόσμος δεν τα καταλάβει αυτά και καταλάβει αυτό που θέλουν αυτοί οι αυτόκλητοι ενδιάμεσοι που θέλουν να μιλάμε δια αντιπροσώπων που δεν θέλουν να τα λέμε με διαφάνεια μπροστά στους πολίτες αλλά θέλουν να λένε ότι άλλοι είναι οι μεσάζοντες που κάνουνε αυτές τις συμμαχίες θα αντιμετωπίσει, όποιος τα λέει αυτά, την οργή του κόσμου στη κάλπη. Για να μην υπάρξει λοιπόν μια τέτοια πορεία μεσαζόντων θα πρέπει όσοι είμαστε στο χώρο και έχουμε δημόσιο λόγο και πρόσωπο, εμείς που τολμήσαμε να μην κλειστούμε μέσα στις κομματικές γραφειοκρατίες αλλά να βγούμε έξω στο κόσμο και να συγκρουστούμε με την πραγματικότητα, με την αλήθεια, με την δυσπιστία και με την οργή του κόσμου να δώσουμε τη μάχη για την ενότητα. Παλεύουμε για την ενότητα όχι όμως στους εκβιασμούς.

Ερ: Αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωνε πως δεν τον ενδιαφέρει να ηγηθεί του νέου σχήματος εσείς θα αλλάζατε στάση;

Δεν είναι σωστό να προσωποποιηθούν τα πολιτικά προβλήματα, δεν θα οδηγούσε πουθενά αυτό. Αντιθέτως θα εμφάνιζε με τρόπο αναληθή ότι το πρόβλημα μας είναι η ύπαρξη κάποιων προσώπων που αν δεν υπήρχαν όλα θα ήταν μέλι γάλα. Δεν είναι όμως όλα μέλι γάλα. Διαχειριστήκαμε μόνοι μας την κρίση έχουμε εισπράξει τη δυσαρέσκεια του κόσμου, έχουν μείνει όμως στο χώρο κάποιοι άνθρωποι που καταλαβαίνουνε την ανάγκη του, την ανάγκη να υπάρξει αυτός ο χώρος και μας κοιτούν με προσοχή. Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι δεν έχουμε σκοπούς προσωπικούς αλλά έχουμε σκοπό να ανασυγκροτήσουμε τη παράταξη που ο τόπος χρειάζεται. Αν υποστηρίζαμε ότι το πρόβλημα είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ήταν κατάδηλο ότι μιλάμε για προσωπικά θέματα. Εμείς όμως μιλάμε για αυτοπροσδιορισμό πολιτικό και για άλλες σκληρές προϋποθέσεις. Και το λέω εγώ παρότι έχω διαγραφεί με αντικαταστατική – μονομερή απόφαση από το ΠΑΣΟΚ και έμαθα τη διαγραφή μου από τα ΜΜΕ. Θα μπορούσα λοιπόν να κρατάω προσωπικά δεν το κάνω όμως. Επίσης ξέρω πως με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ θα ξανασυναντηθώ. Μια διαγραφή ειδικά όταν είναι αυθαίρετη δεν μπορεί να διαγράψει μια πορεία δεκαετιών. Και αυτή η στιγμή με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο είναι πάρα πολύ κοντά.

Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα-Περιφερειακά Μέσα