Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Ελεύθερος με εγγύηση ο Τομπούλογλου!

tobouloglouΕλεύθερος με χρηματική εγγύηση 150.000 ευρώ αφέθηκε ο Χάρης Τομπούλογλου, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια διαφθοράς.
Ο πρώην επικεφαλής του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού Χάρης Τομπούλογλου. μετά την απολογία που έδωσε για την υπόθεση χρηματισμού του από διαφημιστική εταιρία, κρίθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 150 χιλιάδων ευρώ. Επιπλέον στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου απο τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δυο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Νωρίτερα απολογήθηκε και ο φερόμενος ως συνεργος του κ. Τομπούλογλου, για τον οποίο ο ίδιος ο πρώην κρατικός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι δεν εχει ποινική εμπλοκή στην υπόθεση των χρημάτων.
Χθες, ο Χάρης Τομπούλογλου ζήτησε και πήρε προθεσμία από την ανακρίτρια για να απολογηθεί, σήμερα Σάββατο το απόγευμα, με τον διοικητή του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» να κατηγορείται για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και της εκβίασης.
Βγαίνοντας από το γραφείο της ανακρίτριας αρκέστηκε να πει πως «η δικαιοσύνη θα λάμψει».
Ο Τομπούλογλου κατηγορείται ότι πήρε μίζα 25.000 ευρώ από διαφημιστική εταιρεία, για να μην τη θέσει εκτός έργου που είχε αναλάβει για το νοσηλευτικό ίδρυμα, μετά από διαγωνισμό.
Προθεσμία, επίσης, έλαβε από την ανακρίτρια Διαφθοράς, που χειρίζεται την υπόθεση, και ο 40χρονος που κατηγορείται στην υπόθεση για απλή συνέργεια στις πράξεις του κ. Τομπούλογλου.
Αποκαλυπτικοί διάλογοι
Αποκαλυπτικοί είναι, πάντως οι διάλογοι που βρίσκονται στη δικογραφία και ήρθαν στη δημοσιότητα:

«Εγώ δεν είμαι ο μ…ς, αυτή την εποχή να αναθέτω 190.000 ευρώ και να μην παίρνω μία. ‘Η θα κάνουν κίνηση να μου δώσουν μερίδιο σε εμένα και στον σύμβουλο του υπουργείου Μιχελάκο, με τον οποίο αναθέσαμε στην εταιρεία το θέμα για την παχυσαρκία, ή θα καταγγείλω τον διαγωνισμό και θα τους καταστρέψω».
Τη φράση αυτή ακούγεται να λέει στον ενδιάμεσο, ο πρώην πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων Χάρης Τομπούλογλου, προκειμένου να πετύχει να πάρει χρήματα από την εταιρεία που είχε κερδίσει τον διαγωνισμό, όπως προκύπτει από την ογκωδέστατη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τού μέχρι πρότινος κρατικού αξιωματούχου, που αύριο το απόγευμα θα απολογηθεί στην ανακρίτρια Διαφθοράς Ρ. Κατσίβελη.
Από τα στοιχεία που καταγράφηκαν, τόσο με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τού κατηγορουμένου για απόπειρα εκβίασης και δωροδοκία πρώην επικεφαλής του νοσοκομείου, όσο και από βιντεοσκόπησή του, προκύπτει ότι ο κατηγορούμενος όχι μόνο απειλούσε την εν λόγω εταιρεία με έκπτωσή της από το έργο αν δεν του κατέβαλε 30 χιλιάδες ευρώ -που εν συνεχεία έγιναν 25 χιλιάδες- ως «δώρο», αλλά και υποσχόταν ότι εφόσον πάρει χρήματα θα έδινε κι άλλες δουλειές.
Σύμφωνα με βίντεο που υπάρχει στη δικογραφία, ο κ. Τομπούλογλου στις 9 Δεκεμβρίου σε συνάντησή του με τον ενδιάμεσο καταγράφηκε να λέει: «Πρέπει να έχω μία οριστική απάντηση από αυτούς. Και αν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τα λεφτά σε εμένα και τον Μιχελάκο (σ.σ. γιατρός ) θα τους δώσω και άλλες δουλειές». Λίγες μέρες μετά, σε γραπτό μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος του Νοσοκομείου στο πρόσωπο που διαμεσολαβεί αναφέρει: «Την τρίτη έχω ΔΣ, πρέπει να έχουμε κίνηση πριν, αν υπάρχει διάθεση. Ευχαριστώ». Σε άλλη τηλεφωνική συνομιλία του, στις 16 Δεκεμβρίου, και πάλι με τον ενδιάμεσο, ο κ. Τομπούλογλου φέρεται να λέει: «Δεν πρόκειται να κάνω καμία κουβέντα … Εγώ μόνο εσένα εμπιστεύομαι. Και να τους πεις να είναι αξιοπρεπές το ποσό και για μένα και για τον γιατρό».
Ο κ. Τομπούλογλου φαίνεται να υποστηρίζει ότι ο συνεργός του -που θα απολογηθεί και αυτός αύριο- δεν γνώριζε τίποτα, και ότι τον κάλεσε όταν ήταν να παραλάβει τα χρήματα «για να μην πέσω θύμα ληστείας».