Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Iατρικοί Σύλλογοι: Δεν θα ανεχθούμε ούτε μια απόλυση

eopyy
Την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για το μέλλον των γιατρών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Αν και αρχικά ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, λίγη ώρα αργότερα φέρεται ότι αναίρεσε τη δέσμευσή του.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος, δήλωσε ότι «είναι τουλάχιστον οδυνηρό να μην αντιλαμβάνεται ο κ. υπουργός πως με τις σημερινές του δηλώσεις προκαλεί σύγχυση σε γιατρούς και ασθενείς και δημιουργεί την αίσθηση μίας ηγεσίας χωρίς φερεγγυότητα, χωρίς πρόγραμμα και με μόνη επιδίωξη να είναι η ικανοποίηση των αριθμών που οι δανειστές μας επιβάλλουν».
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας είχε συναντηθεί με τους εκπροσώπους των γιατρών και σύμφωνα με τους ίδιους, είχε δεσμευτεί ότι δεν θα απολυθούν γιατροί των Μονάδων του ΕΟΠΥΥ, και όμως αναφέρει ο κ. Βλασταράκος «λίγες ώρες μετά τη σαφή αυτή δήλωση, είδαμε με έκπληξή μας πως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να απολυθούν γιατροί του ΕΟΠΥΥ μετά τη διαδικασία αξιολόγησης των Μονάδων Υγείας του Οργανισμού».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) επαναλαμβάνει ότι δεν θα ανεχθεί ούτε μία απόλυση στο χώρο της υγείας, κάνοντας λόγο για σοβαρότατες ελλείψεις, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο.
«Το μόνο που καταλαβαίνει ο υπουργός Υγείας είναι τα νούμερα που του υποδεικνύουν η τρόικα και οι μνημονιακές πολιτικές» αναφέρουν οι Γιάννης Μπασκόζος, α’ αντιπρόεδρος του ΠΙΣ και Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), προσθέτοντας ότι «ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τον έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα, επιβεβαιώνοντας σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα τις επικείμενες διαθεσιμότητες 5.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ από τους οποίους 1.200 θα απολυθούν, ενώ ο υπουργός Υγείας αρνείται να διαψεύσει ρητά ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ».

ysterografa.gr