Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ανάπτυξη διμερών εμπορικών και πολιτισμικών σχέσεων Περιφέρειας Πελοποννήσου - Κένυας

Εμφάνιση DSC_2985[1].jpg
Την ανάπτυξη διμερών εμπορικών και πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Κένυας στους τομείς των αγροτικών προϊόντων, του τουρισμού, των μεταφορών, των επενδύσεων και του πολιτισμού συμφώνησαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η Υπουργός Ανατολικής Αφρικής, Τουρισμού και Εμπορίου της Κένυας κα Phyllis Kandie κατά τη συνάντησή τους στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χαρακτήρισε την Κένυα ως μια αναπτυσσόμενη αγορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εξαγωγές Πελοποννησιακών αγροτικών προϊόντων. Για το σκοπό αυτό, αλλά και για τη σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συμμετάσχει στην Ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Κένυα, που θα πραγματοποιηθεί το 2014 και, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση της Κένυας, θα διοργανώσουν ειδικές εκδηλώσεις παρουσίασης των αγροτικών και τουριστικών προϊόντων της.

Εμφάνιση DSC_2980[1].jpgΜε σκοπό την ανάπτυξη ευρύτερων εμπορικών σχέσεων συζητήθηκε επίσης η σύναψη συμφωνίας για τη διασύνδεση του λιμανιού του Γυθείου, το οποίο θα είναι σε πλήρη λειτουργία το 2014, με το λιμάνι της Μομπάσα της Κένυας, του μεγαλύτερου και σημαντικότερου λιμανιού της Ανατολικής Αφρικής.

«Μπορούμε να παίρνουμε γρήγορες αποφάσεις με σκοπό να αξιοποιούμε ευέλικτα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και το γεγονός αυτό λειτουργεί ευεργετικά στην εξωστρέφεια και διεθνή αναγνωρισιμότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου» τόνισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο διεθνών συνεργασιών, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Υπουργού της Κένυας, ο Περιφερειάρχης συμφώνησε στην παροχή τεχνογνωσίας στους τομείς των αγροτικών προϊόντων, του τουρισμού, των μεταφορών και των εμπορικών σχέσεων.
Η Υπουργός Ανατολικής Αφρικής, Τουρισμού και Εμπορίου της Κένυας χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη μεταφορά τεχνογνωσίας για την πιστοποίηση, τυποποίηση και συντήρηση των αγροτικών προϊόντων, όπως επίσης και για την ανάπτυξη του τουρισμού και των μεταφορών.

Η Υπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στους τομείς του τουρισμού και των αγροτικών προϊόντων που παρουσιάζει η Κένυα και για το σκοπό αυτό θα φέρει σε επαφή την Περιφέρεια Πελοποννήσου με αντίστοιχες Περιφέρειες της Κένυας, προκειμένου να αναπτυχθεί στενότερη συνεργασία σε επιμέρους τομείς.

Η κα Phyllis Kandie εξέφρασε επίσης τη χαρά της για την επίσκεψη στην Πελοπόννησο, όπου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει φιλόξενους τόπους και ανθρώπους, και εκτός της Αθήνας, και κάλεσε τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου να επισκεφθεί επίσημα την Κένυα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου και η κα Βίκυ Πανταζοπούλου, Επίτιμη Πρόξενος της Κένυας στην Ελλάδα, η οποία στάθηκε ιδιαίτερα στη δυναμική της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στην εξωστρέφεια που έχει αναπτύξει, θέτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τα εχέγγυα για την ανάπτυξη πολύπλευρης συνεργασίας με την Κένυα.