Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ζωή Κωνσταντοπ​ούλου: Εκλογές το 2016 μόνο αν… αυτοκαταργ​ηθεί ο Πρόεδρος

Zoi-Konstantopoulou
Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους στη Βουλή ότι εκλογές δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν από τη λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, δηλαδή το 2016, στον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο κάθε άλλο συμμερίζονται την άποψη αυτή.
Με δεδομένο μάλιστα ότι το 2015 υπάρχει η θεσμική αναγκαιότητα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Κάρολο Παπούλια να συμπληρώνει δυο θητείες και να αποχωρεί από το αξίωμα, πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν στο πρόσωπο της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το… ΠΑΣΟΚ της τελευταίας περιόδου διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία. Τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου αρνήθηκε να συνεννοηθεί με τον Κώστα Καραμανλή για την από κοινού εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές.
Με συνέντευξη την οποία παραχωρεί στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, η Ζωή Κωνσταντοπούλου στέκεται στο ορόσημο του 2015, που κατά τη γνώμη της δεν μπορεί να προσπεράσει η κυβέρνηση, και προβλέπει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν πολύ νωρίτερα.
“Εκλογές θα γίνουν το 2016, μόνο αν ο κ. Σαμαράς πείσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αυτοκαταργηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ως γνωστόν, απώτατο όριο αυτής της κυβέρνησης είναι ο Μάρτιος του 2015, οπότε λήγει η προεδρική θητεία. Κρίνοντας από τη μέχρι σήμερα αβίαστη υπογραφή τόσων αντισυνταγματικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, δεν είναι να απορεί κανείς που ο Πρωθυπουργός περιφρονεί τόσο προκλητικά τη συνταγματική προϋπόθεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από 180 βουλευτές, πλειοψηφία που είναι άπιαστο όνειρο για την κοινοπραξία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσα δεκανίκια κι αν επιστρατεύσουν.
Βεβαίως, η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση θα πέσει πολύ σύντομα. Και ο θόρυβος που θα κάνει θα είναι υπόκωφος, αντίστοιχος της κούφιας αλλά καταστροφικής θητείας της”, σημείωσε μεταξύ άλλων με τη συνέντευξή της στην “Εφημερίδα των Συντακτών” η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

υστερογραφα