Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ποια ονόματα ρίχνει στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών η Νέα Δημοκρατία


Ζεσταίνει τις μηχανές της η Νέα Δημοκρατία για την επιλογή των υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων στις κάλπες του Μαΐου. Στη λεωφόρο Συγγρού παρακολουθούν, συντονίζουν και συγκεντρώνουν πληροφορίες για αυτοδιοικητικά ή πολιτικά στελέχη που ενδιαφέρονται να μπουν στη μάχη των εκλογών, κάνουν βολιδοσκοπήσεις και συναντήσεις.

Το τοπίο δεν είναι πια θολό ούτε για τον εκλογικό νόμο ούτε για τις «κοινές υποψηφιότητες», λένε στελέχη της λεωφόρου Συγγρού. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε μέσα από τη συνέντευξή του στο Mega και στον Γιάννη Πρετεντέρη ότι «δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα», ενώ έχει «κλειδώσει» η απόφαση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και εκλογή με 42%.


Στην Περιφέρεια Αττικής, υπάρχουν αρκετοί στη Ν.Δ. που πιστεύουν ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, λόγω της θετικής παρουσίας του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ωστόσο υπάρχει και η γραμμή που προκρίνει την υποψηφιότητα του Μάκη Βορίδη. Οπως εκτιμούν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είναι επιλογή που μπορεί να συσπειρώσει δυνάμεις, ενώ είναι βουλευτής Αττικής με «πυρήνα» στην καρδιά της περιφέρειας. Στην Κεντρική Μακεδονία, όπως όλα δείχνουν, θα πάρει το χρίσμα ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Πρόκειται για μια ευνοϊκή περιφέρεια για τη Ν.Δ., που συγκεντρώνει υψηλά εκλογικά ποσοστά, ενώ ο νέος περιφερειάρχης μπορεί να προκάλεσε αναταράξεις στην κυβέρνηση συνεργασίας με την επίθεση που εξαπέλυσε στο ΠΑΣΟΚ την 28η Οκτωβρίου στις δηλώσεις του με αιχμή τη Χρυσή Αυγή, όμως είχε αποδοχή στους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ως επικρατέστερος φέρεται ο Γιώργος Παυλίδης, πρώην νομάρχης Ξάνθης, ενώ επιθυμεί να είναι υποψήφιος ο Σταύρος Κελέτσης. Στα επιτελεία της λεωφόρου Συγγρού, πάντως, εξετάζονται κι άλλα ονόματα.

Χρίσμα θα πάρουν σε κάθε περίπτωση οι εν ενεργεία περιφερειάρχες: Ηπείρου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας ο Γιώργος Δακής, Θεσσαλίας ο Κώστας Αγοραστός, Ιονίων Νήσων ο Σπύρος Σπύρου.

Στη Στερεά Ελλάδα, έχει ήδη ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία ο πρώην υπουργός Υγείας, Θανάσης Γιαννόπουλος, όμως στο μικροσκόπιο της Ν.Δ. έχει μπει ο Κώστας Μπακογιάννης ως υποψηφιότητα ικανή για να χτυπήσει την περιφέρεια. Ο ίδιος αναφέρει στους συνομιλητές του ότι προτεραιότητά του είναι το Καρπενήσι.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η Ν.Δ. δεν φλερτάρει με την ιδέα υποστήριξης του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, παρά το γεγονός ότι αρκετά γαλάζια στελέχη της Αυτοδιοίκησης εισηγούνται τη στήριξή του επισημαίνοντας τις άριστες σχέσεις μαζί τους. Πληροφορίες από τη Συγγρού αναφέρουν ότι δεν είναι στις προθέσεις της η επιλογή Τατούλη και σημειώνουν ότι αναζητείται εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος ή «αυθεντικός γαλάζιος» απέναντι στον περιφερειάρχη.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι πληροφορίες φέρνουν φαβορί τον πρώην υπουργό Κώστα Τζαβάρα, στο Βόρειο Αιγαίο το βουλευτή Παύλο Βογιατζή, ενώ εξετάζεται και η υποψηφιότητα της Χριστιάνας Καλογήρου, γενικής γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Στο Νότιο Αιγαίο ακούγεται το όνομα του Γιάννη Παππά, όπου η αναζήτηση συνεχίζεται. Στην Κρήτη, επικρατέστεροι μέχρι τώρα είναι ο βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης και ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Απόστολος Τσόκας.

Οι μεγάλες πόλεις

Από το 1986 έως το 2010 η Αθήνα είχε δήμαρχο από τη Ν.Δ. Η «παράδοση» αυτή έσπασε στις προηγούμενες εκλογές με τον Γιώργο Καμίνη και η λεωφόρος Συγγρού θέλει να επανέλθει. Το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι της Ολγας Κεφαλογιάννη: πρώτη σε σταυρούς της Α’ Αθηνών, ενώ ως υπουργός τα πηγαίνει καλά, λένε στη Συγγρού, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις της απόδοσης του κυβερνητικού έργου. Από το γαλάζιο στρατόπεδο ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο βουλευτής Α’ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι σκέπτεται να «κατέβει» χωρίς χρίσμα. Οπως αναφέρουν οι συνομιλητές του, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων δεν αποκλείει το σενάριο να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής. Στο τραπέζι των συζητήσεων στις συσκέψεις της Συγγρού έχει πέσει το όνομα του Γιώργου Αμυρά, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές συγκέντρωσε 7,4%.

Στον Πειραιά το χρίσμα θα έχει ο νυν δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, ενώ στη Θεσσαλονίκη η Ν.Δ. προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Καλαφάτη. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Ιωαννίδης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Σίμος Σιμόπουλος.

Στην Πάτρα ακούγεται το όνομα του πολιτευτή Θανάση Παπαχριστόπουλου, στη Λάρισα θα είναι και πάλι υποψήφιος ο Κώστας Τζανακούλης, ενώ στα Τρίκαλα «παίζει» το όνομα του πρώην υφυπουργού Νίκου Λέγκα, ενώ ο βουλευτής Μιχάλης Ταμήλος διαμηνύει την πρόθεσή του να διεκδικήσει το δήμο. «Ανοιχτό» παραμένει το θέμα υποψηφίου στον Βόλο, ενώ στη Χαλκίδα το χρίσμα θα πάρει ο εν ενεργεία δήμαρχος Θανάσης Ζεμπίλης. Ανατροπές δεν προβλέπονται στους δήμους όπου η Ν.Δ. έχει εκλεγμένους δημάρχους όπως ο Γιάννης Σμυρνιώτης στην Τρίπολη, ο Σταύρος Αργειτάκος στη Σπάρτη, ο Παναγιώτης Νίκας στην Καλαμάτα.

Στους δήμους του Λεκανοπεδίου θα είναι και πάλι υποψήφιοι οι εν ενεργεία δήμαρχοι, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Πατούλης στο Μαρούσι, ο Χρήστος Παχατουρίδης στο Περιστέρι, ο Νίκος Χιωτάκης στην Κηφισιά, ο Νίκος Χαρδαλιάς στον Βύρωνα, ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης στη Δάφνη, ο Κώστας Ιωαννίδης στα Βριλήσσια, ο Δημήτρης Μαραβέλιας στο Χαϊδάρι, ο Διονύσης Χατζηδάκης στο Παλαιό Φάληρο.

Στη Νέα Σμύρνη το χρίσμα διεκδικούν ο Στάθης Κούπας και ο δημοσιογράφος Νίκος Στέφος, ενώ στη Γλυφάδα υποψήφιος φέρεται ο ευρωβουλευτής Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολάου. Στην Καλλιθέα, ήδη κινείται εν όψει της κάλπης του Μαΐου ο Δημήτρης Κάρναβος, στέλεχος της Ν.Δ., ενώ φέρεται ότι έχει αποφασίσει να «κατέβει» και ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου οι πληροφορίες μιλούν για υποψηφιότητα του Κώστα Πινιώτη.

TYΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

.airetos.gr