Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Τι φοβούνται οι βουλευτές που θέλουν να γίνουν δήμαρχοι ή περιφερειάρχες;



Η aftodioikisi.gr έχει αναδείξει με ρεπορτάζ της το κύμα φυγής προς την αυτοδιοίκηση που αναπτύσσεται μεταξύ βουλευτών της συμπολίτευσης. Το κύμα είναι τόσο ισχυρό ώστε έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη που ανησυχούν ότι οι ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν Δήμο ή Περιφέρεια θα το γυρίσουν στο αντάρτικο προκειμένου να αποκτήσουν ερείσματα στο δοκιμαζόμενο από την κρίση εκλογικό ακροατήριο.
Οι βουλευτές που φλερτάρουν με την ιδέα της στροφής προς την αυτοδιοίκηση το γνωρίζουν και έχουν αρχίσει να συζητούν με τους συνεργάτες τους το ενδεχόμενο ο υπό διαμόρφωση νέος εκλογικός νόμος που θα ισχύσει στις εκλογές των ΟΤΑ να περιλαμβάνει ρύθμιση κατά την οποία θα πρέπει να παραιτηθούν πολύ νωρίς -και όχι πριν από 40 μέρες όπως ισχύει σήμερα- από τη βουλευτική τους έδρα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δεν έχει αφήσει δημοσίως να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, κομματικοί παράγοντες θεωρούν πολύ πιθανό να εξεταστεί ένα τέτοιο «φρένο» στους βουλευτές που αναζητούν ήδη διέξοδο στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου να διασφαλιστεί κομματική πειθαρχία από την παράδοση της έδρας τους στον αναπληρωματικό που, όσο να ναι, θα έχει το άγχος του νεοφώτιστου στις κρίσιμες ψηφοφορίες.