Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Η Εκκλησία ψάχνει ακόμη τον… Χριστόδουλο. Και η Ελλάδα

Archiepiskopos-Xristodoulos
Twitter@EmOikonomidis
(Photo Eurokinissi)
Η εποχή της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, είναι πρωτίστως κρίση ηγεσίας, που θα είχε την καθαρή ματιά, την αποφασιστικότητα και το εθνικό όραμα, για να πάρει από το χέρι μια κοινωνία που δοκιμάζεται, και να την… παρασύρει μακριά. Έξω και πέρα από την κρίση.
Κι αν με τη διαπίστωση της κρίσης ηγεσίας, η σκέψη κάποιου πηγαίνει αυτόματα στον πολιτικό κόσμο, ο πνευματικός κόσμος αλλά και η Εκκλησία, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυο παράλληλους πυλώνες εθνικής αφύπνισης, καθοδήγησης και μεταστροφής, βιώνουν μια αντίστοιχη υστέρηση.
Ίσως γι’ αυτό και στη χθεσινή παρουσίαση βιβλίου για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, οι παριστάμενοι… κουράστηκαν να μετρούν Ιεράρχες που έδωσαν το “παρών”. Ήταν εκεί 30 από τη σημερινή Ιερά Σύνοδο, σε πρώτη ανάγνωση για να τιμήσουν τη μνήμη του, στην ουσία ωστόσο έδειξαν ότι η Εκκλησία… θυμάται.
Και βιώνει την έλλειψη ενός χαρισματικού ηγέτη, που όσα αρνητικά κι αν έβρισκε κάποιος να του καταμαρτυρήσει, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει την προνομιακή σχέση του με τις μάζες. Εκείνες που θα άλλαζαν το εθνικό σενάριο, αν αποφάσιζαν να σηκωθούν από τον καναπέ.
Και θα ενίσχυαν ουσιαστικά τη ρητορική επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης, απέναντι στην πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με ελάχιστες εξαιρέσεις βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία με τις πραγματικές ανάγκες λαών και κοινωνιών. Όπως και με την Ιστορία της ηπείρου μας.

ysterografa.gr