Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

7,1 R στη Νέα Γουινέα - Σεισμός 4,7 R και στη Ρουμανία , αισθητός στη Βουλγαρία

Papua-New-Guinea
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 R κατέγραψε το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μελετών των ΗΠΑ στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Επείσης σεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε και στην επαρχία Βραντσέα, στην ανατολική Ρουμανία στην ίδια περιοχή, στην οποία καταγράφηκε στις 6 Οκτωβρίου σεισμός 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού, που σημειώθηκε χθες το απόγευμα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής της Ρουμανίας ήταν σε απόσταση 138 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου, κοντά στο χωριό Τζιτία και το εστιακό βάθος ήταν στα 136 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Βουκουρέστι και σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα, αλλά και στη γειτονική Βουλγαρία. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωφυσικής, Μιρτσέα Ραντούλιαν δήλωσε στο ρουμανικό Τύπο ότι ο χθεσινός σεισμός συνδέεται με το σεισμό των 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6 Οκτωβρίου, αλλά δεν είναι μετασεισμός του.
Η Βραντσέα είναι μία από τις πιο δραστήριες σεισμικές περιοχές της Ευρώπης και η φετινή χρονιά ήταν πολύ πλούσια σε σεισμικά γεγονότα για τη Ρουμανία.

Το Μάρτιο του 1977 από ισχυρή σεισμική δόνηση 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή έχασαν τη ζωής τους 1.600 άνθρωποι και καταστράφηκαν 8.500 κτίρια.