Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

H Υψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού !!!


Tου Κωνσταντίνου Μπύρη

 Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την παγκόσμια Υψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού !!! Η γιορτή είναι μια από τις Δεσποτικές γιορτές , τις γιορτές δηλαδή τις αφιερωμένες στο Δεσπότη Χριστό και συνδέεται με μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας !!!
Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου !!! Ο Θείος ζήλος όμως , έκανε την Άγια Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού !!!
Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης , τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές !!! Σε κάποιο σημείο , βρέθηκαν 3 σταυροί !!! Η συγκίνηση υπήρξε μεγάλη , αλλά ποιος από τους 3 ήταν του Κυρίου ??? Τότε ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος με αρκετούς Ιερείς , αφού έκανε δέηση , άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει !!! Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τριτο σταυρό , που ήταν πραγματικά του Κυρίου , η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε !!!
Η είδηση διαδόθηκε σαν αστραπή σε όλα τα μέρη της Ιερουσαλήμ !!! Πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το τίμιο ξύλο !!! Επειδή , όμως, συνέβησαν πολλά δυστυχήματα από το συνωστισμό , ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό σε μέρος υψηλό , για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι !!!
Ύστερα από 280 περίπου χρόνια , το 614 , οι Πέρσες κυρίευσαν τα Ιεροσόλυμα , έκαναν μεγάλες καταστροφές , πήραν αιχμάλωτο τον Πατριάρχη Ζαχαρία και μαζί τη μεγάλη ασημένια λειψανοθήκη , στην οποία η Aγία Ελένη είχε φυλάξει τον Τίμιο Σταυρό !!! Ο αυτοκράτορας Ηρά­κλειος , ύστερα από 14 χρόνια , έκανε εκστρατεία , έφτασε νικητής ως την πρωτεύουσα της Περσίας , ελευθέρωσε τους αιχμαλώτους Χριστιανούς , πήρε τον Τίμιο Σταυρό και τον Πατριάρχη Ζαχαρία και γύρισε στην Κωνσταντινούπολη !!! Από εκεί κατέβηκε στα Ιεροσόλυμα , έβγαλε το βασιλικό στέμμα και ανυπόδητος , σηκώνοντας το κιβώτιο με το Τίμιο Ξύλο το έφερε στο Γολγοθά !!! Στις 14 Σεπτεμβρίου το 628 και στο ναό της Αναστάσεως , ο Πατριάρχης Ζαχαρίας ύψωσε στον άμβωνα τον Τιμιο Σταυρό κι ο λαός έψαλλε «Σώσον, Κύριε, τον λαόν σον…»
Αυτή , λοιπόν, την ύψωση καθιέρωσαν οι Αγιοι Πατέρες , να γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου , για να μπορέσουμε κι εμείς να υψώσουμε μέσα στις ψυχές μας το Σταυρό του Κυρίου μας !!! Καλημερα και χρονια πολλα σε οσους εορταζουν σημερα !!!!