Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Στα χέρια του Αλαφούζου ο “Αθήνα 9.84″;

Giannis-Alafouzos
Η συζήτηση που άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα για “κούρεμα” εργαζομένων στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, οδηγεί εκ των πραγμάτων σε επιστροφή στα σενάρια ιδιωτικοποίησης, δηλαδή… πώλησης πολλών από αυτούς. Οι συχνότητες άλλωστε, ειδικά οι ειδησεογραφικές, παραμένουν διαχρονικά ελκυστικές για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν μια υποτυπώδη παρέμβαση στον δημόσιο βίο, μέσω των ΜΜΕ, καθώς το ραδιόφωνο είναι εξαιρετικά άμεσα και γρήγορο.
Από τη στιγμή λοιπόν που τα σενάρια θα αρχίσουν να αποτελούν απτή πραγματικότητα, είναι προφανές ότι “διαμάντι του στέμματος” θα αποτελέσει ο “Αθήνα 9.84″. Ο ραδιοφωνικός σταθμός τον οποίο ίδρυσε ο Μιλτιάδης Έβερτ, επιφέροντας το πρώτο ιστορικό πλήγμα σε μια ενημέρωση απόλυτα ελεγχόμενη από το κράτος, στην προκειμένη δε περίπτωση από το κυβερνητικό και πανίσχυρο τότε ΠΑΣΟΚ, μετά τις δημοτικές εκλογές του 1986.
Ο “Αθήνα 9.84″, ακόμη και σήμερα που δεν κινείται από πλευράς ακροαματικότητας σε υψηλά ποσοστά, παραμένει… φετίχ για τη ραδιοφωνική ενημέρωση. Ενόψει μάλιστα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, παραμένει ζητούμενο το πώς θα κινηθεί αναφορικά με την πώληση του σταθμού ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, με δεδομένες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια επανεκλογής του.
Για τους πιθανούς αγοραστές του “Αθήνα 9.84″, έχουν ακουστεί πολλά. Το “brand name” άλλωστε του πρώτου ελεύθερου ραδιοφώνου έχει πληθυντική αξία, και αποτελεί θέλγητρο για κάθε ενδιαφέρομενο. Από τα σενάρια που κατά καιρούς βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας λοιπόν, φαίνεται ότι ισχυρότερες πιθανότητες συγκεντρώνει εκείνο που θέλει τον Γιάννη Αλαφούζο να επιχειρεί ένα ιστορικό πείραμα: Τη “σύμπραξη” του ραδιοφώνου του skai,  που μέχρι πρότινος ήταν πρώτο σε ακροαματικότητα, με τον “Αθήνα 9.84″, ένα πείραμα που στο Νέο Φάληρο θεωρούν ότι μπορεί να κερδίσει τη μάχη της ενημέρωσης, ειδικά μπροστά σε μια περίοδο ραγδαίων και σημαντικών πολιτικών εξελίξεων.
Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει και έναν πρόσθετο λόγο να έχει στρέψει το βλέμμα του στο ραδιόφωνο του “Αθήνα 9.84″. Αποτελεί τον ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης των Αθηνών, “καμάρι” της οποίας είναι ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός, του οποίου ηγείται σήμερα ο γνωστός εφοπλιστής, και μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση θα τον ενίσχυε πολλαπλώς