Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Μεϊμαράκης: Να απομονώσουμε τη βία και τις ακραίες φωνές

vagelis
Η Βουλή θα συμβάλλει ώστε να μην υπάρξει ούτε μία έκπτωση στη Δημοκρατία, στα ατομικά δικαιώματα, στην ελευθερία του λόγου και στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος τον κάλεσε για να συζητήσουν τα φαινόμενα αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς από τη Χρυσή Αυγή και τις ενέργειες για την απομόνωσή της.

Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι πρέπει να βρούμε μία λύση ώστε να απομονώσουμε πλήρως τη βία και τις ακραίες φωνές, οι οποίες πολλές φορές σ’ αυτές τις έκτακτες συνθήκες που ζούμε βρίσκουν έδαφος. Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο δημοκρατικό φρόνημα του ελληνικού λαού και επισήμανε ότι χρειάζεται να εξηγηθούν και πάλι οι αυτονόητες αρετές της Δημοκρατίας. «Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει δυναμικά να εξηγήσουμε ξανά στους πολίτες τις αρετές της Δημοκρατίας: τη δημιουργία, την καλή προσπάθεια προσφοράς στα κοινά, τις υπηρεσίες προς τον πολίτη. Δεν αρκεί δηλαδή, τα αρνητικά μόνον του φασισμού, του ναζισμού, της πολιτικής βίας. Αλλά, οφείλουμε όλοι και πρώτα εμείς να δώσουμε και το παράδειγμα, να ξαναδείξουμε ότι οι άγραφοι νόμοι, οι άγραφοι κανόνες, οι ηθικοί κανόνες, η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου πρέπει να ξαναμπεί στην πρώτη γραμμή».
Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για τιμωρητική ψήφο των πολιτών στις εκλογές του 2012, αλλά η Βουλή, είπε, πρέπει να δώσει λύσεις, αποδεχόμενος ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θεωρούσαν ως δεδομένες τις δημοκρατικές κατακτήσεις, μετά την μεταπολίτευση. «Τελικά πρέπει να είναι διαρκής αυτή η μάχη και μάλιστα μεταθετικά» τόνισε. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα είναι πρωταγωνιστής και θα ανταποκριθεί στην κοινωνική συμμαχία κατά των ακραίων φαινομένων.
Απαντώντας ο κ. Παπούλιας, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως ανέφερε, «ξέρω ότι θα είχα από σας μια ειλικρινή και πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στη Βουλή. Και σας ευχαριστώ που ήρθατε και ανταποκριθήκατε γι’ αυτή μας τη συνάντηση». Πρόσθεσε δε ότι «ζείτε σ’ ένα κοινοβούλιο που συνυπάρξαμε και μαζί, που ήταν ένα κοινοβούλιο πιο ήρεμο απ’ αυτό που είναι σήμερα. Όχι ότι σήμερα δεν κάνει το έργο που πρέπει να κάνει, το κάνει όμως κάτω από δυσκολότερες συνθήκες. Και αντιμετωπίζετε προβλήματα. Σας παρακολουθώ και χαίρομαι γιατί με την ηρεμία σας έχετε επέμβει πολλές φορές για να μπορέσει το νομοθετικό έργο της Βουλής να προχωρήσει».