Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Washington Times: Δεν μπορεί να συνεχιστεί η γενναιοδωρία προς την Ελλάδα

greek-rescue
Στο περιθώριο της… μονοθεματικής επικαιρότητας της προετοιμασίας μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία που μπορεί να προκαλέσει ντόμινο αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, ο αμερικανικός παράγοντας, μέσω σχετικού “σκληρού” ρεπορτάζ της εφημερίδας “Washington Times”, στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Ευρώπη, για την Ελλάδα και τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης της Αθήνας.

“Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη η γενναιοδωρία της Ευρώπης προς την Ελλάδα”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι “Washington Times”, εδράζοντας την επιχειρηματολογία τους στη διαπίστωση ότι η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, δίνει ανάσες στο πολιτικό σύστημα, και δεν δρομολογεί ουσιαστικές και μόνιμες λύσεις.
“Στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, ο πρωταγωνιστής υπερεκτιμούσε τις ικανότητές του, και τελικά έφερνε την καταστροφή στον εαυτό του και την οικογένειά του. Σε μια αντίστοιχη θέση βρίσκονται σήμερα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να συνεχίσουν να δανείζονται από τις επόμενες γενιές χωρίς συνέπειες.
Έτσι, έχει ανοίξει η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Τα δυο πρώτα πακέτα βοήθειας ξεπέρασαν τα 321 δισεκατομμύρια δολάρια, και οι ιδιώτες που είχαν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα έχασαν το μισό της αξίας αυτής της επένδυσης. Το επόμενο πακέτο θα είναι μικρότερο, περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο που ουσιαστικά θα συνεχιστεί η μεταφορά κεφαλαίων από μια διογκωμένη γραφειοκρατία σε μια… ακόμη μεγαλύτερη. Δεν θα ενθαρρύνει, αλλά αντιθέτως θα μπλοκάρει περισσότερο την τόσο αναγκαία ανάπτυξη.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η δική του χώρα είναι αυτή που θα πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού για τη διάσωση των Ελλήνων πολιτικών από τις συνέπειες της δικής τους σπατάλης. Μένει να δούμε αν οι Γερμανοί πολίτες θα έχουν να διατυπώσουν κάποια ένσταση, με τις εκλογές να διεξάγονται σε λιγότερο από έναν μήνα.
Τα πακέτα διάσωσης αποδείχτηκε ότι ήταν ένα δώρο για τους Έλληνες πολιτικούς, οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, όπως την έκαναν και στο παρελθόν. Είναι πολύ πιο εύκολο να συνεχίσουν να σπαταλούν χωρίς σκέψη χρήματα άλλων, από το να προχωρήσουν στην κατάργηση των περιττών δημοσίων υπηρεσιών και δαπανών, που θα τους έφερνε σε σύγκρουση με κοινωνικές ομάδες”, αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ της “Washington Times” για την Ελλάδα.

ysterografa.gr