Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Παρέμβαση Τατούλη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη για την αποτροπή δημιουργίας λατομείου στη θέση «Αγιονόρι – Παλαμήδι» Τενέας.

Επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη απέστειλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης σχετικά με την απόληψη αδρανών υλικών (λατομείο) από τη θέση «Αγιονόρι – Παλαμήδι» της Δ.Ε. Τενέας του Δήμου Κορινθίων, όπως προτείνεται στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου με τίτλο «Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 104892/16.06.06 ΚΥΑ Ε.Π.Ο. ως προς τις ανάγκες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Πάτρα».


Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Υπουργό διατύπωσε τους λόγους για τους οποίους δεν είναι δυνατή η εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου στην περιοχή, επισημαίνοντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων των χωριών Στεφάνι, Χιλιομόδι, Κλένια, και Αγιονόρι, καθώς και τα δίκαια αιτήματά τους.

Ειδικότερα οι λόγοι για τους οποίους αντενδείκνυται η εγκατάσταση λατομείου στην περιοχή έχουν ως εξής:
  • Η θέση που προτείνεται στη μελέτη (για λατομείο) ανήκει στον ευρύτερο ορεινό όγκο που αποτελεί μοναδική πηγή κτηνοτροφικού πλούτου των τοπικών κοινοτήτων Αγιονορίου και Στεφανίου. Ο ίδιος χώρος είναι επιβαρυμένος με την εγκατάσταση και λειτουργία ανεμογεννητριών με αποτέλεσμα την ήδη αρνητική επίπτωση στον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα της ευρύτερης περιοχής.
  • Ταυτόχρονα, πιθανή δημιουργία λατομείου στη θέση αυτή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία των δύο γεωτρήσεων που τροφοδοτούν αποκλειστικά το υδρευτικό δίκτυο του Αγιονορίου και της Κλένιας.
  • Η συσσώρευση πολλών έργων στον ίδιο ορεινό όγκο θα υποβαθμίσει περαιτέρω, δραματικά την υφιστάμενη κτηνοτροφική χρήση αλλά και το περιβάλλον γενικότερα, σε βαθμό μη αναστρέψιμο, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της μοναδικής πηγής πλούτου των κατοίκων της περιοχής.
Πέραν των ανωτέρω, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην επιστολή του επισημαίνει ιδιαίτερα την αντίθεση της εγκατάστασης αυτής ως προς το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και τις ιδιαίτερα πλεονεκτικές συνθήκες ανάπτυξης του αγροτο-κτηνοτροφικού χαρακτήρα της περιοχής.