Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ομπάμα: Θα προτιμούσα μεγαλύτερη συμμετοχή, αλλά δεν θέλω και ο κόσμος να παραλύσει


U.S. President Barack Obama gestures as he speaks at a vigil held at Newtown High School for families of victims of the Sandy Hook Elementary School shooting in Newtown, Connecticut
Λίγο μετά τις δηλώσεις Κέρι, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει πως το καθεστώς Άσαντ ευθύνεται για τις επιθέσεις με χημικά στη Συρία, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε δηλώσεις σχετικά με τη στρατιωτική επέμβαση “τιμωρία” που σχεδιάζει η κυβέρνησή του.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε για ακόμη μία φορά πως ακόμη δεν έχει λάβει την οριστική του απόφαση, αλλά σκέφτεται μία περιορισμένη επίθεση από αέρος, έστω κι αν δεν λάβουν μέρος σε αυτή πολλές χώρες. Ήδη άλλωστε, το Βρετανικό Κοινοβούλιο είπε όχι σε ενδεχόμενη επίθεση.
“Θα προτιμούσα να υπήρχε συμμετοχή από περισσότερες χώρες, αλλά από την άλλη δεν θέλω και ο κόσμος να παραλύσει”, σχολίασε με νόημα ο Ομπάμα, ο οποίος θεωρεί την επίθεση με χημικά ως ιδιαίτερα προκλητική…
Αν και προσεχτικός λοιπόν στα λόγια του, ο Μπαράκ Ομπάμα άφησε να εννοηθεί πως οι επιθέσεις με χημικά όπλα δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Ακόμη είπε πως δεν εξετάζει καθόλου το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης και προσανατολίζεται σε μία επίθεση από αέρος.
Επίσης, πρόσθεσε πως “ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχθεί θανάτους γυναικών και παιδιών από χημικά”. “Οι επιθέσεις”, όπως είπε, “είναι προκλητικές” και διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του με το Κογκρέσο για το θέμα.
Είναι προφανές πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει την οριστική του απόφαση, αλλά παραδέχθηκε πως με τους συμβούλους του συζητάει τους τρόπους με τους οποίους θα… τιμωρήσει τον Άσαντ. Απλώς, μάλλον ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης, κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

ysterografa,gr