Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

O Απόστολος Ε. Παπαφωτίου στη Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής, του Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης (CPMR) στην Βαρκελώνη


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου παρευρέθηκε στη Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής, του Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης (CPMR) στην Βαρκελώνη, Περιφέρειας Καταλονίας, στην Ισπανία.

H Συνέλευση αυτή πραγματοποιήθηκε από τις 26/6/2013 έως 30/6/2013 και υπήρξε ιδιαίτερη, ενδιαφέρουσα και πολυθεματική. Παρευρέθησαν περιφερειάρχες, εκπρόσωποι περιφερειών, δήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, αιρετά μέλη συμβουλίων, αξιωματούχοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι φορείς από την Ευρώπη, τις λοιπές χώρες και την Ελλάδα.

Έγιναν κοινές συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας της Διαμεσογειακής Επιτροπής και της ομάδας εργασίας Εξωτερικής Συνεργασίας του Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης (CPMR).

Από τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου παρουσιάστηκε η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ίδρυση ενός «Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πελοποννήσου. Παρά το ότι οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν για την ελληνική οικονομία τα βασικά οχήματα ανάπτυξης και τον κορμό της οικονομικής ζωής αντιμετωπίζουν ένα εχθρικό περιβάλλον από το περίπλοκο κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο θέτει εμπόδια στην ίδρυση τους και στη δραστηριότητα τους. Οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, πού διακρίνουν τη δημόσια διοίκηση, επιβαρύνουν ιδιαιτέρως το κόστος λειτουργίας της κάθε επιχείρησης.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα πού αντιμετωπίζουν όμως οι μικρές επιχειρήσεις διαχρονικά στην Ελλάδα και ειδικά την εποχή μας είναι η έλλειψη ρευστότητας της αγοράς και οι περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης πού διαθέτουν. Το πρόβλημα της χρηματοδότησης επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα σύνθετο στη χώρα μας καθώς δεν αφορά μόνο στην περιορισμένη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης αλλά και στην ίδια την έλλειψη πηγών χρηματοδότησης. Ειδικότερα, οι δυνατότητες χρηματοδότησης περιορίζονται στους εξής δύο πυλώνες:

§  Τις εμπορικές τράπεζες.

§  Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα των κοινοτικών πλαισίων στήριξης.

Οι εμπορικές τράπεζες αποτελούν εδώ και δεκαετίες τους μοναδικούς οργανισμούς χρηματοδότησης επενδύσεων και επιχειρήσεων. Η στοχοθέτηση τους και η γενικότερη φιλοσοφία τους χαρακτηρίζεται από τον περιορισμό των επισφαλειών και τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους. Και αυτό δεν επιτρέπει την εύκολη και συμφέρουσα πρόσβαση των επιχειρήσεων στις τράπεζες.  

Η πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου αφορά στη δημιουργία Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας που να μοχλεύει ιδιωτικούς πόρους, με εξειδίκευση σε σύγχρονα επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία κυρίως μικρό-δάνεια και εγγυήσεις ή συνδυασμό και των δύο. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να παρέχει ενισχύσεις τύπου επιδοτήσεων με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου δανεισμού ή και απευθείας επιδότηση. Σε κάθε περίπτωση, αφού διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου, οι ενισχύσεις που θα παρέχονται θα ακολουθούν τις τάσεις και ανάγκες της κάθε χρονικής συγκυρίας. Με λίγα λόγια η Περιφέρεια σκοπεύει οι ανωτέρω πόροι να αξιοποιούνται για πολλά χρόνια ακόμα και να μην περιοριστούν σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, η οποία δεν θα προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

 Στόχος είναι το Ταμείο να είναι μια ευέλικτη μονάδα που να εφαρμόζει γρήγορες διαδικασίες χωρίς γραφειοκρατία, βασισμένη στη τεχνολογία και την ηλεκτρονική επικοινωνία με τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα όμως μια μονάδα που να αντιλαμβάνεται τα προβλήματα της τοπικής οικονομίας, την έλλειψη ρευστότητας  και να καλλιεργεί διαρκώς τεχνογνωσία στο αντικείμενο των χρηματοδοτήσεων μικρών επιχειρήσεων. Η αποστολή του Ταμείου θα είναι:

§  Η ενίσχυση και η στήριξη μικρών επιχειρήσεων στη Περιφέρεια Πελοποννήσου.

§  Η διευκόλυνση της πρόσβασης μικρών επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα και σε πηγές χρηματοδότησης γενικότερα.

§  Η προώθηση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.

§  Η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου εργαλείου χρηματοδότησης και η εφαρμογή προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

§  Η μόχλευση ιδιωτικών πόρων.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων περιφερειών και συζητήθηκε εκτενώς.

Επίσης συζητήθηκαν εσωτερικά ζητήματα της Διαμεσογειακής Επιτροπής και των Ομάδων εργασίας, οικονομικά ζητήματα, θαλάσσια πολιτική, πολιτισμός, τουρισμός, όπου παρουσιάσθηκαν οι θέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η συνέλευση αυτή αποτέλεσε ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το μέλλον της Μεσογείου και τα κοινά ζητήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των νοτίων περιφερειών της Ευρώπης.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, μέσα από συνεχείς ενέργειες και δράσεις, προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της. Είναι μία Ευρωπαϊκή περιφέρεια με καθαρό και σαφή λόγο, άποψη και προτάσεις και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις σημερινές  δύσκολες συγκυρίες, με την εφαρμογή των στρατηγικών συνεργασιών και έργων και με τη διαμόρφωση κοινών στρατηγικών. Συγχρόνως αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ρευστότητας της αγοράς και της ανεπαρκούς χρηματοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με νέα και ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, μεταξύ αυτών και το προτεινόμενο Περιφερειακό Ταμείο Επιχειρηματικότητας.  

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.