Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Η Αίγυπτος απειλείται με... εθνοκάθαρση

Muslim-Brotherhood-Morsi
Twitter @EmOikonomidis
Στις επιλογικές πινελιές του ψηφιδωτού “η βαριά ήττα του πολιτικού Ισλάμ”, η Αίγυπτος βρίσκεται αίφνης αντιμέτωπη με τον εφιάλτη μιας ιδιότυπης εθνοκάθαρσης.
Η ηγεσία του στρατού, που ουσιαστικά εποπτεύει την άσκηση της εξουσίας από το μεταβατικό καθεστώς το οποίο οι ίδιες οι Ένοπλες Δυνάμεις εγκαθίδρυσαν στη χώρα, ανατρέποντας τον ακραίο Ισλαμιστή αλλά… νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα. Αυτό για το οποίο όλοι ανησυχούσαν.
Και στο άτυπο αλλά εθνικά δραματικό για την Αίγυπτο power game  με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανακοίνωσε ότι δίνει στην κυρίαρχη κοινωνική δύναμη της χώρας διορία 48 ωρών, μέχρι το Σαββάτο, να συμβιβαστεί με τον οδικό χάρτη τον οποίο έχουν αποφασίσει οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Δηλαδή, να αποδεχτεί τη μεταβατική προεδρία του Αντλί Μανσούρ και της κυβέρνησης που όρισε, ώστε να φτάσει η Αίγυπτος στο ορόσημο των αρχών του 2014, όπου αναμένεται να διεξαχθούν “δίδυμες” εκλογές, προεδρικές και βουλευτικές, αφού πρώτα θα έχει προκύψει ένα νέο Σύνταγμα. Πολύ διαφορετικό από το… ισλαμογενές που επιθυμούσαν να εγκαθιδρύσουν στη χώρα ο Μοχάμεντ Μόρσι και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, και εν πολλοίς οδήγησε στην κατάρρευσή τους.
Η κρίσιμη παράμετρος του τελεσίγραφου του στρατού βέβαια, αφορά στο… τι θα γίνει αν. Με την υπόθεση να έχει να κάνει με τη στάση την οποία θα κρατήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, στην περίπτωση που η Μουσουλμανική Αδελφότητα συνεχίσει το αντάρτικο πόλεων, δεν συμβιβαστεί με την ήττα του πολιτικού Ισλάμ, και εξακολουθήσει να καλεί τους πολυάριθμους οπαδούς της σε εξεγέρσεις και μάχες χαρακωμάτων.
“Δεν θα προκαλέσουμε εμείς, χτυπώντας πρώτοι. Δεν θα αφήσουμε όμως και την Αίγυπτο να διολισθήσει στο χάος”, ήταν μια… πρόχειρη απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγού Αμπντέλ Φαταχ Αλ-Σίσι. Η… εθνοκάθαρση έρχεται.

ystergrafa.gr