Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Δημόσιοι υπάλληλοι: Πότε συμφέρει η αποχώρηση

Μετά την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος στον Δημόσιο τομέα (ν. 3865/2010), ωφελημένοι θεωρούνται οι άντρες δημόσιοι υπάλληλοι, για τους οποίους συμφέρει η συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας τη διετία 2011-2012.

Το συγκεκριμένο διάστημα ισχύουν ευνοϊκότερες διατάξεις για τους άντρες, ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με μειωμένα όρια για τους πατέρες ανήλικων παιδιών.

Επομένως δεν συμφέρει τους άντρες η αναγνώριση πλασματικών ετών για τη συμπλήρωση 25ετίας μέχρι 31-12-2010. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος συνταξιούχος θα «εγκλωβιστεί» μέχρι το 65ο έτος στο Δημόσιο ή στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει μειωμένη στο 60ό έτος.

Είναι, δηλαδή, υπαρκτός ο κίνδυνος οι ασφαλισμένοι να χάσουν ευεργετικές ρυθμίσεις αν βασιζόμενοι σε μία άπληστη διαδικασία προσαύξησης της σύνταξης κάνουν αλόγιστες εξαγορές πλασματικών ετών. Αυτό καθώς ορισμένοι από τους πλασματικούς χρόνους λειτουργούν αναδρομικά και προστίθενται στο σύνολο των ετών ασφάλισης που έχει ο ασφαλισμένος πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010.

Συγκεκριμένα με βάση τον Ν. 3865/2010 ο πλασματικός χρόνος για τα τέκνα προσμετράται όσον αφορά τη χρήση του από τους ασφαλισμένους του Δημοσίου επιπλέον από το πλαφόν που θέτει ο νόμος για τα τέσσερα έτη το 2011 και για τα πέντε έτη το 2012.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ότι ως ημερομηνία αναγνώρισης του εν λόγω χρόνου λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, δηλαδή η 21η Ιουλίου 2010.

Έτσι ο πλασματικός χρόνος των τέκνων, εφόσον εξαγοράζεται, προστίθεται στον πραγματικό χρόνο ασφάλισης τον Ιούλιο του 2010, γεγονός που σημαίνει ότι -εφόσον επαρκεί ο χρόνος- είναι εφικτή η συμπλήρωση της 25ετίας και η θεμελίωση δικαιώματος με τις διατάξεις που ίσχυαν μέχρι το 2010.

Αντίστοιχο είναι και το αποτέλεσμα που επέρχεται με την εξαγορά του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, καθώς θεωρείται εξαγορασμένος για την περίοδο που είχε υπηρετηθεί. Επομένως αθροίζεται με τον χρόνο ασφάλισης που είχε διανυθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Έτσι εάν ο ασφαλισμένος προτίθεται να θεμελιώσει με τις διατάξεις που ισχύουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός με αυτούς του είδους τις αναγνωρίσεις ώστε να μην τεθεί εκτός προγραμματισμού.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί πως για τους τρίτεκνους δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς το δικαίωμά τους ούτως ή άλλως γεννάται μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 και δεν το χάνουν όσο χρόνο και από όποιες κατηγορίες αναγνωρίσουν.
 
forologikanea.gr