Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ένταση στη Βουλή για τη ΝΕΡΙΤ

stamatis
Με τους εισηγητές όλων των κομμάτων άνοιξε η αυλαία της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
«Δεν φταίμε εμείς για το “μαύρο” στη δημόσια τηλεόραση αλλά όσοι κάνουν κατάληψη στο κτίριο και βγάζουν πολιτικούς λόγους» είπε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης για να λάβει την οργισμένη απάντηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου: «Η Χούντα το έκανε καλύτερα».
Ένταση, υπήρξε όμως και σε άλλες περιπτώσεις.
Γενικά, για ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης της δημόσιας τηλεόρασης έκανε λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία, που δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης με επίκεντρο των έντονων επικρίσεων της το «μαύρο» στην ΕΡΤ και τους χειρισμούς της.
Ειδικότερα, ο εισηγητής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος τόνισε την ανάγκη αναμόρφωσης της δημόσιας τηλεόρασης, σημειώνοντας ότι «είναι αδύνατη η επιστροφή στο pro ante καθεστώς», ενώ επεσήμανε ότι «το νομοσχέδιο δημιουργεί ένα ριζοσπαστικό εγχείρημα, ένα καινοφανές επιχείρημα που επιβάλλεται από τις ανάγκες των καιρών». «Για πρώτη φορά δίνεται ένα ευρύτατο πλαίσιο ελευθερίας δράσεων και επιλογών σε δύο όργανα, τα οποία δεν επιλέγει ο κυβερνητικός συνδυασμός, αλλά προκύπτουν μέσα από την αντικειμενική αξιολόγηση που διενεργεί ξένος οργανισμός» πρόσθεσε τονίζοντας: «Το εγχείρημα διασφαλίζεται με τη λειτουργία του Εποπτικού και Διοικητικού Συμβουλίου το οποίο έχει ένα πολύ μεγάλο, σχεδόν απόλυτα ελεύθερο πεδίο δράσεως, καθώς εγκρίνει το 12ετές σχέδιο».
Για προκλητική και πραξικοπηματική ενέργεια με στόχο να νομιμοποιηθούν τα τετελεσμένα και το «μαύρο» της ΕΡΤ, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. «Η μόνη νόμιμη και ρεαλιστική επίλυση του προβλήματος είναι άμεση επαναφορά της ΕΡΤ στην προηγούμενη κατάσταση, χωρίς ανθρωποθυσίες αλλά με εξορθολογισμό και αναβάθμιση, όπως προβλέπουν και όλες οι προτάσεις νόμου που έχουν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης» τόνισε. Μίλησε ακόμα για αλήθειες που απέκρυψε η κυβέρνηση να πει, όπως ότι παρέλαβε πλεονασματική την ΕΡΤ, ενώ από το τέλος που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες, όπως είπε, το δημόσιο επωφελείται με 80 εκατ. ευρώ σε φόρους και άλλα 70 εκατ. ευρώ πάνε για το ΛΑΓΗΕ. «Στόχος είναι η χειραγώγηση στην πελατειακή νέα ΕΡΤ και η ενίσχυση των ιδιωτικών καναλιών. Το σκάνδαλο της DIGEA συνεχίζεται και ολοκληρώνεται. Είναι το ασυμβίβαστο ανάμεσα στον πάροχο σήματος και προγράμματος» ανέφερε ο κ. Βούτσης ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο απόλυτης ηθελημένης ασάφειας, έτσι ώστε να είναι δυνατόν να δρομολογηθούν σε ένα χρόνο οι επιλογές της διοίκησης».
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Ντόλιος υποστήριξε ότι «είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε ένα φορέα γιατί υπάρχει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημιούργησε νέα δεδομένα» για την οποία, όπως διευκρίνισε το κόμμα του, δεν θα την κυρώσει. «Η πεμπτουσία του νομοσχεδίου, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, είναι η ιδέα του κ. Μόσιαλου, όπως διαμορφώθηκε από την επιτροπή του κ. Αλιβιζάτου και έγινε σχέδιο νόμου επί κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου από τον νυν υφυπουργό Παντελή Καψή» σημείωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. Και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας του νέου φορέα ή στον αριθμό των εργαζομένων και στο κόστος λειτουργίας του, σημειώνοντας ωστόσο ότι «κινείται στο πλαίσιο της αξιοκρατίας και στη δημιουργία μίας δημόσιας και όχι κυβερνητικής ραδιοτηλεόρασης».
Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Δημαράς υπογράμμισε ότι «αν η ΕΡΤ μέχρι χθες ζούσε με τον βρόγχο στο λαιμό της, με αυτό το νομοσχέδιο οδηγείται στον πνιγμό». «Ο τρόπος που μεθοδεύτηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι σε βάρος της πληροφόρησης του ελληνικού λαού. Με αυτό το νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι, ο πολιτισμός και η ενημέρωση απαγχονίζονται» συμπλήρωσε ο κ. Δημαράς. Ακόμα, ζήτησε να απαλειφθεί ο όρος ίντερνετ από τον τίτλο της ΝΕΡΙΤ, υποστηρίζοντας ότι το ίντερνετ αντιστοιχεί σε ιδιωτική εταιρεία.
«Καμία διαφορά δεν κάνει για τη Χρυσή Αυγή η παλαιά και η νέα ΕΡΤ. Απολύτως αποκλεισμένοι είμαστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι στηρίζουμε τις ενέργειες της συγκυβέρνησης που έγιναν για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής» υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης ενώ συμπλήρωσε: «Ακόμη και σε τριτοκοσμικά κράτη δεν κλείνουν οι κρατικοί σταθμοί. Αν θέλει ο κ. Σαμαράς να κάνει μαγκιές για τα οικονομικά, ας ξεκινήσει με περικοπές από βουλευτές, υπουργούς και golden boys του δημοσίου».
Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Αναγνωστάκης, αφού επεσήμανε ότι ο εξορθολογισμός και η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ ήταν αίτημα που στηριζόταν στην απαίτηση της κοινωνίας, επέκρινε τον τρόπο που ήρθε το νομοσχέδιο προς ψήφιση λέγοντας: «Δεν έχουμε καμία δυσκολία να παραδεχθούμε ότι το νομοσχέδιο έχει θετικό πρόσημο, είναι σε θετική κατεύθυνση. Όμως η ψήφισή του δεν αίρει τις πρακτικές και νομικές συνέπειες που δημιούργησε η θεσμική εκτροπή. Κλείνουμε ένα μήνα και συνεχίζεται η παραβίαση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας».
«Η κυβερνητική ρύθμιση γίνεται για να μπαλώσει, άντε να διορθώσει, τις συνέπειες της θεσμικής εκτροπής, όχι για να τις άρει» τόνισε και πρόσθεσε: «Το σχέδιο της επιτροπής Αλιβιζάτου ήταν μία αξιόλογη πρόταση, προέβλεπε όμως ότι το νέο σχήμα θα είναι ο διάδοχος φορέας της ΕΡΤ, μίας λειτουργούσας ΕΡΤ. Με αυτό το νομοσχέδιο το μόνο που θα γίνει είναι διορισμοί εποπτών ενός στην ουσία ανύπαρκτου οργανισμού».
Ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ κλείνοντας την ομιλίας του σημείωσε: «Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα οφείλουν να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες της ΕΡΤ. Το μόνο εμπόδιο είναι η άρνηση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί στην απόφαση του ΣτΕ. Η άρνηση της συμμόρφωσης είναι ένα βήμα πίσω για την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία. Η ομαδική απόλυση όλων των εργαζομένων της ΕΡΤ δεν είναι νόμιμη με βάση το νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, ειδικά όταν επέρχεται το διάδοχο σχήμα».
Την ανάγκη να εκπέμψει το συντομότερο η ΕΡΤ, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «σωστά έρχεται το νομοσχέδιο γιατί όσο δεν εκπέμπει η ΕΡΤ βρισκόμαστε σε καθεστώς θεσμικής ανωμαλίας». Παράλληλα, εξέφρασε προβληματισμό για το ποιος κρατικός φορέας θα ασκεί την εποπτεία στην ΕΡΤ καθώς, όπως ανέφερε, το Εποπτικό Συμβούλιο που διορίζεται δεν είναι κρατικός φορέας.

ysterografa.gr