Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

“Καθαρογράφεται” η συμφωνία με την τρόικα

Giannis-Stournaras
(Photo Eurokinissi)
Νέα παράταση πήραν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς ναι μεν υπάρχει συμφωνία στα περισσότερα ζητήματα και κυρίως σε αυτό της κινητικότητας στο Δημόσιο, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί όλες οι λεπτομέρειες.
Με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνουν ότι στη σημερινή μαραθώνια συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας «σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος», οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, στις 10 το πρωί, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα δύο κείμενα του επικαιροποιημένου Μνημονίου (MoU και MEFP). Στη συνέχεια, περί τις 5 το απόγευμα, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι των δανειστών, θα αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, όπου, τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να ληφθεί η «πολιτική απόφαση» για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.
Οι ίδιοι παράγοντες επισήμαναν ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση «έκλεισαν» τόσο το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, όσο και το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, ύψους 2 δισ. ευρώ. Υπό διαπραγμάτευση παραμένει το ζήτημα της πιλοτικής μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από τη μείωση του ΦΠΑ, από εναλλακτικά μέτρα (όπως, π.χ. η επιβολή από το 2013 του φόρου πολυτελείας σε Ι.Χ., σκάφη, κ.λπ.)
Παρόντες, κατά διαστήματα, στη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, ήταν ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης –στελέχη του υπουργείου του ανέφεραν «συμφωνήσαμε, δεν θα συναντηθούμε ξανά»–, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Την ίδια ώρα δημοσίευμα της Deutsche Welle αναφέρει πως σύμφωνα με τις πληροφορίες της η δόση θα καταβληθεί τμηματικά στην Ελλάδα.
Πάντως, σε συμφωνία με την τρόικα για το ακανθώδες θέμα του δημοσίου, με την κινητικότητα και τις απολύσεις υπαλλήλων, και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, κατέληξε λίγο μετά το μεσημέρι η ελληνική κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των επικεφαλής της τρόικας με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως επιβεβαίωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επήλθε συμφωνία στις μακρές και επίμονες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει άλλη συνάντηση για το ζήτημα αυτό.
Το θέμα του δημοσίου ήταν το πιο δύσκολο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και η συμφωνία που επετεύχθη ανοίγει πλέον τον δρόμο για οριστικοποίηση των κειμένων που θα παρουσιαστούν τη Δευτέρα στο Eurogroup, ώστε να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την έγκριση εκταμίευσης της δόσης προς την Ελλάδα.

ysterografa.gr