Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Συνεχίζονται οι εξονυχιστικές έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και την σύλληψη των επικίνδυνων δραπετών

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό και την σύλληψη των επικίνδυνων δραπετών.
Αν και  τρία ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ «χτενίζουν» από νωρίς το πρωί,πάνω από τα όρη Γκορίλας και Χιονίστρα στην περιοχή του Σουλίου,αλλά και στην περιοχή του Τσαμαντά Φιλιατών,  στα Ελληνοαλβανικά σύνορα. ο αρχιδολοφόνος Κόλα δεν έχει αφήσει κάποιο νέο σημάδι του στον δύσβατο ορεινό όγκο της Θεσπρωτίας. 
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ,εκτιμούν πως δεν έχουν καταφέρει να διαφύγουν στην Αλβανία.


Θεωρούν επίσης πως γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και κυρίως τα "μονοπάτια των ναρκωτικών". Θυμίζουν μάλιστα,πως ο Ιλίρ Κούπα συνελήφθη για πρώτη φορά,για ναρκωτικά. Αισιοδοξούν,πως αν περάσει ακόμα ένα 24ωρο και οι δραπέτες παραμείνουν κρυμμένοι εντός της Ελληνικής επικράτειας,θα έχουν μειωθεί σημαντικά οι πιθανότητες αποτροπής διαφυγής τους.Τα στελέχη της ΕΛΑΣ,θεωρούν πως χρειάζεται οι αστυνομικοί να είναι ψύχραιμοι και υπομονετικοί,και δηλώνουν πως έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες,προκειμένου να θωρακιστούν όλες οι δίοδοι προς τα Ελληνοαλβανικά σύνορα 
Ώρες αγωνίας για εκατοντάδες ηλικιωμένους στην περιοχή των ερευνών
Δεν είναι απλά κοινό μυστικό ότι τα χωριά της Μουργκάνας, της Ντουσκάρας, της Παραμυθιάς και τους Σουλίου στην πλειονότητά τους κατοικούνται από υπερήλικες ανθρώπους που μένουν μόνοι και αβοήθητοι. Αυτές τις ώρες παραμένουν άυπνοι με τα όσα συμβαίνουν έξω από τις αυλές τους.
Ανήσυχοι για το τι τελικά θα γίνει και φοβισμένοι καθώς δεν μπορούν να ξεμυτίσουν έξω από την πόρτα τους. Δικαιολογημένα οι συγγενείς τους σπάνε τα τηλέφωνα για να δουν σε τι κατάσταση είναι, ανησυχώντας για την ίδια τους τη ζωή.
Κοιτώντας στο χάρτη, η Μουργκάνα ή, πιο επίσημα, τα όρη του Τσαμαντά, μοιάζει σαν μια πέτρινη γλώσσα χωμένη βαθιά στο Αλβανικό έδαφος.Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι αστυνομικές αρχές,στις έρευνες που θα πραγματοποιηθούν στα έρημα χωριά της Μουργκάνας,επάνω στην Ελληνοαλβανική μεθορίο.Σε αυτά τα χωριά,τα οποία στην περίοδο του Εμφυλίου,ποτίστηκαν με πολύ αίμα και πολλά δάκρυα,μπορεί να έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο οι Αλβανοί δραπέτες,αν κατάφεραν κατά την διάρκεια της νύχτας να περάσουν τον ποταμό Καλαμά.
Λιας, Τσαμαντάς, Πόβλα (Αμπελώνας) και άλλοι οικισμοί,, παραμένουν στο μεγαλύτερο μέρος τους, ερημωμένα, κάποια από αυτά με ελάχιστους κατοίκους και μόνο τον Αύγουστο,τα επισκέπτονται όσοι κατάγονται από την περιοχή. Ανάμεσα τους όμως και χωριά-φαντάσματα,τα οποία δεν κατοικούνται, όπως η Παλιά Σαγιάδα.Ένα ακατοίκητο σήμερα χωριό, σε θέση που δε διακρίνεται ούτε καν από τις Θεσπρωτικές ακτές,με δεκάδες παλιά μισογκρεμισμένα αρχοντικά και εκκλησίες,στα οποία μπορεί εύκολα κανείς να μείνει για αρκετό χρονικό διάστημα,χωρίς να δώσει καν στόχο!!!Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε αυξημένη ετοιμότητα είναι και οι στρατιώτες και αξιωματικοί του 628 Τάγματος Πεζικού που έχει έδρα τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας,αλλά έχει και την ευθύνη για την λειτουργία του στρατιωτικού φυλακίου στον Τσαμαντά.

Πληροφορίες από epirusgate.blogspot.gr