Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Διαθεσιμότητα: Πρέσινγκ σε πέντε υπουργούς για τις προθεσμίες

Αναταραχή επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του Eurogroup η πρώτη δόση της διαθεσιμότητας στις 19 Ιουλίου, δηλαδή, σε μόλις εννέα ημέρες από σήμερα, αντί για τις 31 του μηνός. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να «πρεσάρει» τους υπουργούς του (και κυρίως τους πέντε που εμπλέκονται άμεσα) και εν ανάγκη να «τραβήξει και αυτιά», ώστε το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας που είναι προαπαιτούμενο για τη δόση σε δόσεις, να υλοποιηθεί κανονικά.
Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή στα χέρια του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρίσκονται μόνο τα ονόματα των περίπου 2.200 σχολικών φυλάκων και των 40 με 50 υπαλλήλων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι θέσεις των οποίων καταργούνται με βάση τα νέα οργανογράμματα. Δηλαδή, λείπουν οι 2.000 εκπαιδευτικοί από τις ειδικότητες που έχουν πλεονάζον προσωπικό όπως είναι οι γυμναστές, οι καθηγητές πληροφορικής και οι θεολόγοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Β. Βενιζέλο με στόχο να τεθούν οι υπουργοί προ των ευθυνών τους.
«Η ευθύνη ανήκει σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά»
Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθιστούν σαφές μέσω της aftodioikisi.gr, ότι «το υπουργείο έχει συντονιστικό ρόλο αναφορικά με τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο δημόσιο», προσθέτοντας με έμφαση ότι «η ευθύνη ανήκει σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά».
Πλην του υπουργείου Εσωτερικών που φαίνεται ότι με τις οριζόντιες περικοπές υπαλλήλων έχει «καθαρίσει», τουλάχιστον για την πρώτη φάση της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, εμπλέκονται:
-Το υπουργείο Παιδείας που, όπως προαναφέρθηκε, δεν έχει δώσει ακόμη τα ονόματα των 2.000 εκπαιδευτικών που «περισσεύουν», πόσο μάλλον των 1.500 του Σεπτεμβρίου που έχουν δηλώσει αδυναμία να διδάξουν
-Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που, επίσης, δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο
-Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (κανένα στοιχείο)
-Το υπουργείο Υγείας (κανένα στοιχείο)