Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Παραπομπή Παπακωνσταντίνου προτείνει η πλειοψηφία

› Ÿ ’ • ¡ ” Ÿ £
Μέσα σε συνθήκες έντασης, έκλεισε η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Αιτία για την αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την έγκριση του πορίσματος της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα κείμενο-σχέδιο πορίσματος στην Επιτροπή, προκειμένου να δοθεί η ευχέρεια διαβούλευσης. Από την πλευρά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προβάλλονται αποφάσεις προηγούμενων ημερών σύμφωνα με τις οποίες, όπως τονίζουν οι βουλευτές των τριών κομμάτων, σήμερα όλα τα κόμματα θα έπρεπε να καταθέσουν τα δικά τους πορίσματα.

Τα τρία κόμματα προτείνουν την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της απιστίας περί την υπηρεσία, της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, οι αντιπαραθέσεις συνεχίστηκαν στους διαδρόμους της Βουλής. Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε στους δημοσιογράφους ότι διέκοψε τη συνεδρίαση όταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να τον υβρίζουν αποκαλώντας τον “επίορκο” και “εισαγγελέα της χούντας”.
Στο πόρισμα έχει περιληφθεί ξεχωριστό κεφάλαιο για το ενδεχόμενο παραγραφής των αδικημάτων. Τα τρία κόμματα υποστηρίζουν ότι η αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος δεν παρήλθε και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει λόγος για παραγραφή των αξιόποινων πράξεων που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Επίσης, σε κεφάλαιο με τον τίτλο «Παρατηρήσεις από τη λειτουργία της Επιτροπής» επισημαίνεται ότι «καταβλήθηκε προσπάθεια από μερίδα των συμμετεχόντων μελών-βουλευτών στην προανακριτική να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη για να κατευθύνουν την κοινή γνώμη σε συμπεράσματα» με διαρροές και έντεχνη παραπλάνηση.

Ακόμη, διατυπώνεται η παρατήρηση ότι το ΣΔΟΕ χρειάστηκε μήνες, προκειμένου να καταθέσει το πόρισμά του για τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα (σ.σ. συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου), αν και η φοροδιαφυγή αποτελεί κομβικό πρόβλημα για τη χώρα μας και μολονότι σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές επιτρέπουν την ταχύτατη αντιπαραβολή στοιχείων. Ως εκ τούτου, υπογραμμίζεται η ανάγκη για την άμεση ενίσχυση του ΣΔΟΕ με κατάλληλα ειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό. Σε αντίθεση με το ΣΔΟΕ, η Επιτροπή επισημαίνει τη σημαντική συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η οποία μέσα σε λίγες μέρες παρέδωσε τα πορίσματα των ερευνών της.

Ειδικά, για το γεγονός ότι στο πόρισμα δεν περιλαμβάνεται και το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων, τα τρία κόμματα αναφέρουν ότι «τα αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, κατά παγία νομολογία συρρέουν. Εκτιμάται ότι η εξαφάνιση του cd που θα ηδύνατο να χαρακτηριστεί ως υπεξαγωγή εγγράφου είναι μη τιμωρητή υστέρα πράξη, αφού διεπράχθη προς χάριν μη αποκάλυψης της διαπραχθείσας νόθευσης».
Για τον προέδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πόρισμα αναφέρεται: «Είναι πρωτοφανές και σχεδόν απίστευτο το γεγονός ότι όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου απεχώρησε κατά τον μήνα Ιούνιο του 20011 από το υπουργείο Οικονομικών, δεν ενημέρωσε για την ύπαρξη της λίστας τον διάδοχό του υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Αντ’ αυτού κράτησε στην κατοχή του το usb που ήταν νοθευμένη απομίμηση του γνήσιου cd, και συνδιελέγετο για την τύχη του με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, ως εάν να παρέμενε ακόμη υπουργός Οικονομικών».

Επίσης, αναφέρεται ότι ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης, στην κατάθεσή του απέκρυψε ότι απευθύνθηκε εγγράφως προς το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, «για να ενισχύσει προφανώς την εκδοχή της άτυπης παράδοσης του επίμαχου cd για τη λίστα των Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό».

Το πόρισμα του ΚΚΕ
Ενδείξεις για τη διάπραξη τριών αδικημάτων από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου διαπιστώνει, στο πόρισμά του, το ΚΚΕ. Πρόκειται για το αδίκημα της νόθευσης εγγράφου με κακουργηματική μορφή, το αδίκημα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπάρχουν σοβαρές τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπανδρέου. Για τον κ. Βενιζέλο αναφέρεται ότι δεν αξιοποίησε τη «λίστα Λαγκάρντ» κατά το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και για τον κ. Παπανδρέου αναφέρεται ότι γνώριζε την ύπαρξη της λίστας και συνεπώς δεν τον απαλλάσσει από την πρώτη πολιτική ευθύνη το γεγονός ότι έδωσε την κατεύθυνση να «γίνουν τα δέοντα».
Σημειώνεται ότι, το ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνη στα τρία κόμματα (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ) επειδή η διερεύνηση περιορίστηκε μόνον στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και μόνον για τα αδικήματα που σχετίζονταν με τη διαγραφή από τη λίστα των τριών συγγενικών του προσώπων, για να προστεθεί εκ των υστέρων το αδίκημα της απιστίας σχετικά με τη ζημία από τη μη αξιοποίηση της λίστας.
Το ΚΚΕ αναπτύσσει πολιτικό σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο, η έρευνα έχει επικεντρωθεί με ευθύνη εκτός της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, επειδή η έρευνα περιορίστηκε στη φοροδιαφυγή (σ.σ. εάν υπήρξε πρόθεση να καλυφθεί) και όχι στο βασικό πρόβλημα που είναι η συνολική στρατηγική για τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και την πολιτική φοροαπαλλαγής της πλουτοκρατίας που αξιοποιεί φορολογικούς παραδείσους με δεδομένη και την πρωτοφανή δυσκινησία των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.
Χρυσή Αυγή: Μέλη εγκληματικής οργάνωσης οι Παπανδρέου, Βενιζέλος, Παπακωνσταντίνου

Με ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή υπογραμμίζει ότι καταθέτει το πόρισμά της στο ελληνικό λαό κι όχι στη Βουλή.
Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:
Η Χρυσή Αυγή καταθέτει στον ελληνικό λαό και όχι στη βουλή, το πόρισμα που συνέταξε και αφορά τις ποινικές ευθύνες του Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου.

Το εν λόγω πόρισμα δεν θα κατατεθεί στην προανακριτική επιτροπή της βουλής, η οποία απεδείχθη πως στόχευε αποκλειστικά και μόνο στη συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που διέπραξαν βαρύτατα αδικήματα εις βάρος του ελληνικού λαού. Συμμετείχαμε στην εν λόγω διαδικασία για τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων αποδεικτικών στοιχείων, στόχος που τελικώς επετεύχθη.

Καταδικάζουμε τις άθλιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης, που οδήγησαν στην σύνταξη του διάτρητου πορίσματος της πλειοψηφίας. Καταδικάζουμε επίσης την δήθεν αντιπολίτευση του Σύριζα, που επί της ουσίας συγκάλυψε τον Γεώργιο Παπανδρέου, ψηφίζοντας κατά της παραπομπής του και κατά της βίαιης προσαγωγής του ενώπιον της επιτροπής.

Οι τρεις συνυπεύθυνοι για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ (Παπανδρέου, Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου) αποτελούν εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα. Οι μαρτυρικές καταθέσεις και τα αδιαμφισβήτητα ντοκουμέντα που κατετέθησαν στην επιτροπή αποδεικνύουν περίτρανα τον ισχυρισμό μας αυτό. Πρόκειται για την ίδια εγκληματική οργάνωση που έδεσε τη χώρα με τα δεσμά του εθνοκτόνου Μνημονίου, εκχώρησε την εθνική μας κυριαρχία στους διεθνείς τοκογλύφους και εξαθλίωσε τον ελληνικό λαό. Όσον αφορά τον Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, τα εις βάρος του στοιχεία βοούν και θα έπρεπε να βρίσκεται ήδη ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Εδώ όμως παρεμβαίνει ο κατάπτυστος νόμος περί ευθύνης υπουργών και καθυστερεί με άθλιο τρόπο τη διαδικασία.