Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ψήφισμα Ανοιχτής Συνέλευσης πλατείας"Περιβολακια" Kορίνθου: Αντίο Λιλιπούπολη, αντίο Φρουτοπία

Στις 11/6/2013 ανακοινώθηκε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και η απόλυση 2700 περίπου υπαλλήλων.
Η δημόσια ραδιοτηλεόραση μετρά 75 χρόνια ιστορίας και είναι:
  • Το μοναδικό κανάλι που διαθέτει νόμιμη άδεια λειτουργίας
  • Αυτή που διαθέτει ένα αρχείο ανεκτίμητης αξίας το οποίο περιλαμβάνει περίπου όλη την πολιτική και πολιτιστική ιστορία της Ελλάδας
  • Αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να διατηρήσουν την επαφή τους με την Ελλάδα μέσω του ERT World
  • Αυτή που μεταδίδει σημαντικά ντοκυμαντέρ όπως ο Εξάντας, το ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα κ.α.
  • Αυτή που δίνει βήμα σε μικρομηκάδες για να κάνουν ταινίες και ανέδειξε κάποιους από αυτούς σε σημαντικούς δημιουργούς
  • Αυτή που λειτουργεί ένα ραδιόφωνο χωρίς playlist υποβολιμαίο από τις εταιρείες που σπρώχνουν τον κάθε ένα διάττοντα αστέρα στις ιδιωτικές συχνότητες.
  • Αυτή που φιλοξένησε στις ραδιοφωνικές της συχνότητες τον Μάνο Χατζιδάκι
  • Αυτή που στηρίζει τη συμφωνική μουσική, που διατηρεί τα μουσικά σύνολα, που δίνει συναυλίες και βήμα σε νέους καλλιτέχνες
  • Αυτή που έδειξε τις εκπομπές της οικογένειας Σοφιανού, τα βιβλία των Ευγένιου Τριβιζά, της Άλκης Ζέη και της Ζορζ Σαρρή που μεταφέρθηκαν σε παιδικές σειρές και ο κατάλογος δεν τελειώνει
Είναι επίσης για ορισμένους αυτή που :
  • Πληρώνουμε 4 ευρώ το μήνα τέλος στον λογαριασμό της ΔΕΗ είτε την παρακολουθούμε είτε όχι
  • Προωθεί την κυβερνητική γραμμή
  • Χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για την εξυπηρέτηση κομματικών πελατειακών σχέσεων.
 Ας σκεφτούμε βέβαια ότι :
·         Το «χαράτσι», όπως το χαρακτήρισε ο Σίμος Κεδίκογλου για να κάνει τις απαραίτητες πονηρές συσχετίσεις με την φοροεπιδρομή που μας γονατίζει, των 4 ολόκληρων ευρώ, δεν είναι τίποτα μπροστά στην αύξηση του κόστους των προϊόντων που αγοράζουμε από τους χορηγούς που διαφημίζονται στα ιδιωτικά κανάλια. Ενώ ταυτόχρονα, οι διορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΕΡΤ περιόρισαν με απόφαση τους τον τηλεοπτικό χρόνο των διαφημίσεων, με αποτέλεσμα να μην έχει κέρδη.
·         Ποιος τελικά προωθεί την κυβερνητική γραμμή, αφού χθες γίναμε όλοι μάρτυρες της εφαρμογής της μέσω της απουσίας ειδήσεων του αγώνα των εργαζομένων από όλα τα ιδιωτικά κανάλια (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Στην Ελλάδα του 2013, οι πολίτες έψαχναν στα κρυφά συνδέσμους στο διαδίκτυο για να ενημερωθούν για τις εξελίξεις.
·         Πόσο υποκριτικό είναι, αυτοί που κατέστρεψαν την κρατική τηλεόραση με διορισμούς «ειδικών συμβούλων» και «Γενικών διευθυντών» με ιλιγγιώδεις μισθούς, να χρεώνουν τη διαφθορά γενικά και αόριστα στους χαμηλόμισθους εργαζόμενους και τώρα να την καταργούν.
Και ξαφνικά, μέσα σε μια νύχτα 2700 οικογένειες μένουν στον δρόμο, για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και εξυγίανση που μας υποσχέθηκε η κυβέρνηση «εθνικής ευθύνης».
Κατά γενική ομολογία  η ΕΡΤ χρειάζεται αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό, με αξιοκρατία και σεβασμό στον ρόλο της όμως. Και σεβασμός αξίζει και στους πολίτες, στους οποίους ανήκει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, που έκλεισε χωρίς προειδοποίηση και χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους και την κοινωνία. 
Από χτες οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουν πάρει στα χέρια τους την ενημέρωση και το κτίριο ως αυτοδιαχείριση έχοντας ως εφαρμοζόμενο παράδειγμα την ΒΙΟΜΕΤ και οργανώνονται χωρίς αφεντικά και καναλάρχες. Το μέλλον των δημόσιων οργανισμών και αυτών που έχουν γίνει ιδιωτικοί δεν μπορούν να μην είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τα δικαιώματα των ίδιων των εργαζομένων. Το αποδεικνύει το καλύτερο δελτίο ειδήσεων των τελευταίων χρόνων, που παρακολουθούμε από χτες το βράδυ.
Είναι απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει και συνέχεια στην κατάργηση πολλών ελευθεριών μας. Και έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να βάλουμε ένα τέλος δηλώνοντας την αλληλεγγύη μας σε όσους οδηγούνται σαν πρόβατα στη σφαγή.
Δεν είναι μόνο η ΕΡΤ, είναι η Δημοκρατία
Να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.
Να αντισταθούμε με κάθε δυνατό τρόπο στις πλατείες, στους δρόμους, στους χώρους εργασίας, παντού..μη σιωπήσουμε
«Ανοιχτή συνέλευση πλατείας Περιβολάκια»
www.perivolakia.gr