Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

H τρόικα επιμένει στο “όχι” για μείωση ΦΠΑ στην εστίαση

troika-Megaro-Maximou
Μαύρα και άραχνα είναι όπως φαίνεται τα νέα που έρχονται από το εξωτερικό για την προοπτική μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.
Την ώρα που η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία της το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμώντας πως πέρα του δημοσιονομικού όφελους θα έχει και επικοινωνιακές επιπτώσεις στην κοινωνία, μετά το ΔΝΤ και η ΕΕ έδειξε πως πολύ δύσκολα θα δοθεί το πράσινο φως.
Το θέμα ετέθη στη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Λιθουανό Επίτροπο για τις φορολογικές υποθέσεις Σεμέτα ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν θα συνιστούσε στην Αθηνα να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.
Η τοποθέτηση αυτή του εκπροσώπου της ΕΕ έρχεται μια μέρα μετά τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία τόνισε πως στο τραπέζι δεν πρόκεται να πέσει θέμα μείωσης φόρων αλλά και μια μέρα πριν την άφιξη της Τρόικας στην Αθήνα.
Πληροφορίες θέλουν τους εκπροσώπους των δανειστών μας να έχουν ήδη μεταφέρει στην ελληνική πλευρά τη διαφωνία τους με το θέμα και πλέον είναι σαφές πως τη μάχη για να μεταπειστούν οι εταίροι θα τη δώσει προσωπικά το Αντώνης Σαμαράς.
Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από την τρόικα να δεχθεί το μέτρο της μείωσης να λειτουργήσει πιλοτικά μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου έτσι ώστε να εξεταστούν στην πράξη τα αποτελέσματά του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σαφές πως αν η τρόικα επιμείνει στην άρνησή της τότε  η κυβέρνηση θα έχει υποστεί μια ” επικοινωνιακή” έστω ήττα καθώς το θέμα είχε ανέβει το τελευταίο διάστημα από το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο την αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ /  ysterografa.gr