Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Τι προμηνύει η αιματηρή εξέγερση στην Τουρκία;

- Άρθρο του Χρήστου Α. Κατσαρού (Chris Sintiki)


Χρήστος Α. Κατσαρός (Chris Sintiki) - Αρθρογράφος  Διεθνής αναλυτής.jpgΔιά ασήμαντον αφορμήν! Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση στη γειτονική Τουρκία. Για ένα μικρό πάρκο που ακούει στο όνομα Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη και το οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν ήθελε να μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο αφυπνίστηκε η οικολογική συνείδηση των γειτόνων που αντέδρασαν με αθρόες διαμαρτυρίες.
Το άσχημο στην όλη ιστορία είναι η αντίδραση των κυβερνόντων την γείτονα που εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση μέσω της αστυνομίας σε άοπλους πολίτες με την διεθνή αμνηστία να μιλάει για πληθώρα τραυματιών και να κάνει ακόμα λόγο και για νεκρούς. Όπως ήταν φυσικό, ο κόσμος αντέδρασε ακόμα περισσότερο απέναντι σε τόσο ωμή βία και τα επεισόδια γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα εκφράζοντας τη συσσωρευμένη εδώ και καιρό, όπως φαίνεται, λαϊκή οργή για την φιλοϊσλαμιστική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν που βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με έναν ολόκληρο λαό και με το φάσμα της πτώσης. Η λαϊκή οργή μάλιστα ήταν τόση που εχτές πολιορκήθηκε ακόμα και το ίδιο το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού στην Άγκυρα με νέα έκτροπα και συλλήψεις πολιτών. Αλήθεια πώς καταφέρατε κύριε Ερντογάν να γίνετε τόσο μισητός στον ίδιο λαό που σας αποθέωνε με τα υψηλά ποσοστά που σας χάριζαν τις εκλογικές σας νίκες; Δεν σας είπε ποτέ κανείς ότι η εποχή των σουλτάνων που έσφαζαν και κατέστελλαν επαναστάσεις πνίγοντας τες στο αίμα έχει παρέλθει προ πολλού ή μήπως ταυτιστήκατε με τον ήρωα γνωστής τηλεοπτικής σειράς που προβάλλεται και στη χώρα μας; 
            Συμπαραστεκόμαστε αναμφισβήτητα στον γειτονικό λαό για την τρομοκρατία την οποία υπέστη με βαρβαρότητες και συλλήψεις γιατί απλά θέλησε να προστατέψει το περιβάλλον, αλλά δεν μπορούμε και να μην νιώθουμε και μία σχετική ανησυχία καθώς κάθε φορά που η Τουρκία έχει εσωτερικά προβλήματα εφευρίσκει και επινοεί τρόπους να δημιουργεί προβλήματα στους γείτονες της για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.
            Άλλωστε το βαθύ κεμαλικό κράτος της Τουρκίας (βλέπε στρατηγοί), έχει ενοχληθεί έντονα από τις μεταρρυθμίσεις Ερντογάν  και δεν του συγχωρεί τον ισλαμιστικό του προσανατολισμό. Σε μια επίδειξη ισχύος απέναντι στην κυβέρνηση, ο αρχηγός του στρατού κάλεσε τον Ερντογάν να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την πλατεία Ταξίμ διαφορετικά ο ίδιος ο στρατός θα κατέβαινε συμπαραστάτης των εξεγερμένων. Χωρίς αμφιβολία η δήλωση αυτή αποτελεί ευθεία απειλή κατά μίας κυβέρνησης, που ό,τι κι αν της προσάπτει κανείς, είναι δημοκρατικά εκλεγμένη και μάλιστα με υψηλά ποσοστά. Από την άλλη, υποδηλώνει πως ίσως δεν ήταν και τόσο αυθόρμητη η λαϊκή οργή, αλλά ενδεχομένως να υποκινήθηκε και από άλλα κέντρα που επιθυμούν την πτώση Ερντογάν ή στην καλύτερη περίπτωση που εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να στείλουν μια προειδοποίηση και να περάσουν ως αντίπαλο δέος τη θέση τους για το Αιγαίο και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
            Είναι άραγε άσχετος ο περίπατος των τουρκικών πολεμικών πλοίων μέσα στο Σαββατοκύριακο, λίγο πριν ξεκινήσει ελληνική στρατιωτική άσκηση στο Αιγαίο; Μήπως οι Τούρκοι στρατηγοί επιχειρούν να εξάγουν την κρίση στο Αιγαίο και τη Ν.Α Μεσόγειο; Τι θα γίνει αν οι προκλήσεις συνεχιστούν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρεθούν αντιμέτωπες με μία τέτοια κατάσταση την ώρα της άσκησης; Μη γένοιτο! Οι συνέπειες δεν θα είναι ευχάριστες και ίσως να βρεθούμε με ένα θερμό επεισόδιο προ των πυλών. Για την Τουρκία η οικονομική κατάρρευση Ελλάδας και Κύπρου είναι μοναδική ευκαιρία για να μεταφέρει την εσωτερική κρίση στο Αιγαίο και να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες σε ΑΟΖ και σύνορα  ώστε να εκμεταλλευθεί προς όφελός της την κατάσταση. Εξάλλου, το φιλολαϊκό πρόσωπο που έδειξε αυτή τη στιγμή ο στρατός ανεβάζει κατά πολύ τα ποσοστά εκτίμησης του στην κοινή γνώμη της Τουρκίας.
            Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί η απροθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να καταδικάσουν τις πράξεις ωμής βίας που λαμβάνουν χώρα στην γείτονα, παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ, ή τουλάχιστον να πάρουν σαφή θέση και η κρίση στη Συρία με την Τουρκία  να θέλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή και τη Ρωσία να ετοιμάζεται να καταπλεύσει στην περιοχή για να ανακόψει τα Τουρκικά σχέδια τότε η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Οι διεθνείς εξελίξεις δείχνουν να είναι ραγδαίες και απρόβλεπτες και η κατάσταση απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς από μέρους της Ελλάδας προκειμένου να μην εμπλακεί η χώρα  στη δίνη και στο κουβάρι άσχημων καταστάσεων.