Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ψήφισμα Δ.Σ. Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης για την απαγόρευση αμμοληψίας από τους ποταμούς περιοχής Αιγιαλείας

Καταγγέλλει παράνομη αμμοληψία στο Μανικιάτη ποταμό (φωτό)
Με την αριθμ. 69/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκδόθηκε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης  στο σοβαρό θέμα της αδειοδότησης από το ΥΠΕΚΑ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)  λατομείων και δανειοθαλάμων , ειδικότερα για τους δανειοθαλάμους του Δήμου Αιγιαλείας Νομού Αχαίας στους ποταμούς Σελινούντα και Μεγανίτη, είναι κάθετα αντίθετο  με τη συγκεκριμένη πρόταση της Μ.Π.Ε  διότι θα έχει ως συνέπεια τη  διατάραξη της ισορροπίας της ακτογραμμής λόγω της διάβρωσης των ακτών που συντελείται στο νότιο τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου από τις φερτές ύλες που θα αφαιρεθούν.
Η ακτογραμμή του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης είναι συνέχεια της ακτογραμμής  του Δήμου Αιγιαλείας. Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί  κινδυνεύουν λόγω της διάβρωσης των ακτών.Το παραθαλάσσιο οδικό δίκτυο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τη διάβρωση και λόγω οικονομικού κόστους δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί.
Στον τέως Δήμο Ευρωστίνης έχουν γίνει έργα προστασίας διάβρωσης των ακτών το χρονικό διάστημα 2009-2010 και είναι απαραίτητη  η συνέχισή τους στο υπόλοιπο τμήμα του νέου Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.
Η διάβρωση χρόνο με το χρόνο εντείνεται  με γρήγορους ρυθμούς και θα χαθούν μεγάλες  εκτάσεις στεριάς στη θάλασσα . Οι  εκτεταμένες  αμμοληψίες  από τους ποταμούς για τη κατασκευή έργων τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να ληφθεί υπόψη για τα αποτελέσματα   που είχαν στην διάβρωση των ακτών.
Δεν είμαστε αντίθετοι στο έργο της Ολυμπίας Οδού μπορεί όμως να ολοκληρωθεί χωρίς να αναζητηθούν  υλικά  από τα ποτάμια των περιοχών.»

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ    ΜΕΝΟΥΝΟΣ