Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Η Κωνσταντινούπολη και πάλι... στο πόδι

Occupy-Instanbul
Η αλαζονική στάση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ξεκαθάρισε και σήμερα ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει στα αιτήματα των διαδηλωτών της Κωνσταντινούπολης, και να αποσύρει το οικιστικό σχέδιο που ξεσήκωσε την κοινωνία της ιστορικής πόλης, οδήγησε και πάλι το απόγευμα στην πλατεία Ταξίμ και τις άλλες συνοικίες, πλήθος πολιτών.
Η Αστυνομία είχε πάρει από νωρίς θέση μάχης για να εμποδίσει τους διαδηλωτές, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έγινε και χρήση δακρυγόνων κατά των συγκεντρωμένων στην Άγκυρα, με τα διεθνή ΜΜΕ να μεταδίδουν και πάλι “δύσκολες” εικόνες.
Η “επανάσταση των πολιτών”, όπως την παρουσιάζουν όσα ΜΜΕ δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση Ερντογάν, παίρνει πλέον διαστάσεις, και οι διαδηλώσεις κατακλύζουν την Άγκυρα και άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.
Στην Άγκυρα έχουν καταγραφεί ήδη τα πιο σοβαρά επεισόδια, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για εκατοντάδες τραυματίες.
“Το Twitter είναι το μεγαλύτερο βάσανο των κοινωνιών”, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στον ρόλο που είχαν τα social media στη διάχυση του μηνύματος των διαδηλωτών, ενώ αναρωτήθηκε και πάλι για ποιόν λόγο διαμαρτύρονται οι πολίτες.
Νέες συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη
Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα απόψε για να διαλύσει πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν στο σημείο, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην περιοχή που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ.
Βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί στο ίδιο σημεία και κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της αστυνομίας από το Ταξίμ, όπου παραμένουν συγκεντρωμένοι χιλιάδες διαδηλωτές.
ysterografa.gr