Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ο Σαμαράς… καθαρογράφει το νέο υπουργικό συμβούλιο

Antonis-Samaras-Evangelos-Venizelos
Πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό του Αγίου Πνεύματος. Μέχρι τότε και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαβουλεύσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο με στόχο να είναι έτοιμο και το νέο πλαίσιο της  κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Τις επόμενες μέρες θα καταβληθεί προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να επανέλθει η ηρεμία στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά πως οι  εβδομάδες που ερχονται  θα είναι πολύ δύσκολες καθώς τα νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία και οι πρόσφατες απαιτήσεις της τρόικας ενδέχεται να πυροδοτήσουν και πάλι εντάσεις.
Η αλήθεια είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης την τελευταία εβδομάδα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών για μια σειρά πολλών και  διαφορετικών λόγων.
Σε σύσκεψη εξάλλου που είχε πραγματοποιηθεί πριν μια εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός είχε δεχθεί εισηγήσεις να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές καθώς δεν είναι λίγοι εκείνου που εκτιμούν πως η  κυβέρνηση δεν θα αντέξει το βάρος μιας νέας επώδυνης διαπραγμάτευσης με την τρόικα που μπορεί να οδηγήσει σε νέα μέτρα. Υπέρ των εκλογών με δεδομένη και τη ρήξη λόγω  ΕΡΤ είχαν ταχθεί συνεργάτες του Πρωθυπουργού από τον στενό του πυρήνα ενώ διαχασμένο εμφανιζόταν και το οικονομικό επιτελείο.
Οσοι υποστήριζαν πως οι εκλογές θα αποτελούσαν μια στρατηγική κίνηση ματ στην παρούσα φάση εξέφραζαν τη βεβαιότητα πως η ΝΔ έχοντας ως προεκλογικό της σύνθημα την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και την καταπολέμηση της διαφθοράς θα μπορούσε να χτυπήσει ακόμα και την αυτοδυναμία.
” Καλύτερα να μας ρίξουν τώρα έχοντας ως στόχο να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα παρά να πέσουμε αργότερα επειδή μπορεί να αναγκαστούμε να λάβουμε νέα μέτρα” ήταν η λογική τους πίσω από αυτή την κίνηση, μια λογική που βρήκε απόλυτα αντίθετο τον Γιάννη Στουρνάρα.
” Ειναι τρελό να πάμε σε εκλογές, δεν θα μας πάρει πλεόν κανείς στα σοβαρά στο εξωτερικό και θα μας αφήσουν στην τύχη μας” τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών.
Τις ώρες της κρίσης πάντως ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να ενημερωθεί για τα ταμειακά αποθέματα της χώρας τα οποία και θα έφταναν μέχρι τις 19 Ιουλίου αν δεν παίρναμε τη δόση των 3,3 δις και μέχρι τις 20 Αυγούστου αν τελικά η δόση εκταμιευόταν.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ / ysterografaa.gr