Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Γιατί ο Βενιζέλος θέλει (τόσο πολύ) το υπουργείο Εξωτερικών;

Evangelos-Venizelos-Dimitris-Avramopoulos
Η αλλαγή συσχετισμών στην κυβέρνηση, με την ισχυροποίηση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ, ποσοτικά αλλά κυρίως ποιοτικά, αναμένεται να αποτυπωθεί μέσω του ανασχηματισμού που θα ανακοινώσει ο Αντώνης Σαμαράς, με την ανάθεση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η “μεγάλη ανατροπή” ωστόσο δεν σταματάει εκεί. Όλα τα σενάρια των τελευταίων ημερών, που έχουν… ουρά και στους προηγούμενους μήνες, επιμένουν ότι εκτός από την “θεσμική” αντιπροεδρία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αναλάβει και τα ηνία της ελληνικής διπλωματίας. Δηλαδή, το υπουργείο Εξωτερικών, εκεί  όπου βρίσκεται σήμερα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πολιτικά “Νο2″ του κόμματος μετά τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Το σενάριο θέλει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να περνάει την είσοδο του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας, αναλαμβάνοντας την ίδια στιγμή και την ευθύνη (από κοινού με το Μέγαρο Μαξίμου) της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, το όνομα του οποίου πρωταγωνίστησε παρασκηνιακά στα σενάρια επιλογής άλλου πρωθυπουργού, στην περίπτωση που το χάσμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν μπορούσε να γεφυρωθεί, έπαιξε κεντρικό ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης, λόγω και της αποδοχής που έχει, λόγω συναινετικού χαρακτήρα, από τα υπόλοιπα κόμματα. Και το προηγούμενο Σάββατο, από το προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο, ήταν ο πρώτος που, με δήλωσή του, έδωσε το έναυσμα για τη στήριξη της στρατηγικής του Πρωθυπουργού, για να τον ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος.
Γιατί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλουν (τόσο πολύ) το υπουργείο Εξωτερικών; Η απάντηση βρίσκεται στη σημειολογία του, αλλά και σε επίπεδο ουσίας, καθώς και διεθνούς εμπειρίας.
Σε όσες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται στην εξουσία κυβερνήσεις δικομματικής συνεργασίας, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος είναι πρωθυπουργός και ο αρχηγός του μικρότερου κόμματος αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Δημιουργείται έτσι η αίσθηση της “διαρχίας” στην άσκηση της εξουσίας, με διακριτούς πάντα ρόλους, ενώ διευκολύνεται η κοινή παρουσία των δυο σε διεθνές επίπεδο, να εκπροσωπούν “από κοινού” τη χώρα.
Μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μπορεί να συνοδεύει τον Αντώνη Σαμαρά σε Συνόδους Κορυφής και κρίσιμες διεθνείς επαφές του Πρωθυπουργού, υποκαθιστώντας έτσι ουσιαστικά την “εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης”, που είχε ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε επί τρικομματικής κυβέρνησης.
Στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα βρει μπροστά του και το “εθνικό στοίχημα” της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 1/1/2014. Και στην Ιπποκράτους επισημαίνουν με νόημα τη σημειολογία και το ισχυρό μήνυμα που θα σταλεί εντός και εκτός συνόρων, με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να στέκονται δίπλα-δίπλα, όταν η προσοχή όλης της Ευρώπης θα είναι στραμμένη στην Ελλάδα.

ysterografa.gr