Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η γυναίκα που (μάλλον) θα διαδεχθεί τον Μπερνάνκι

Janet-Yellen

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Στην εποχή της μεγάλης κρίσης, ειδικά της “μαύρης τρύπας” που απείλησε να παρασύρει τον πλανήτη μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, η ανθρωπότητα είχε την τύχη να βρίσκεται στα ηνία της “τράπεζας των τραπεζών”, ένα διεισδυτικό μυαλό, που είχε κάνει… διδακτορική διατριβή πάνω στη Μεγάλη Ύφεση.
Η Ιστορία αναμένεται να είναι στοργική με τον Μπεν Μπερνάνκι, η θητεία του οποίου στη Fed συνδέθηκε με το επίτευγμα της αμερικανικής οικονομίας να αντέξει. Και στη συνέχεια να ανακάμψει. Από μια κρίση εμπιστοσύνης, σαν και αυτή που προκάλεσε η… με το ζόρι χρεοκοπία της Lehman Brothers από την κυβέρνηση Μπους το 2008, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει συστημικό σοκ σε μια οικονομία κάθε άλλο παρά στατική.
Το παράδειγμα Μπερνάνκι θα θυμίζει ακόμη πόσο… μυωπική ήταν η διαχείριση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της λεγόμενης και “παιδικής χαράς”, από τη “Monde”. Σε αντίθεση με τη Fed, που… δεν κουράστηκε να τυπώνει δολάρια και να τα διοχετεύει στην πραγματική οικονομία, αδιαφορώντας για τις πληθωριστικές συνέπειες της πολιτικής της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα… χλωμιάζει ακόμη και στο ενδεχόμενο να τυπωθούν ευρωομόλογα, πόσο μάλλον να αγοραστούν μαζικά τα χρέη των προβληματικών οικονομιών της ευρωζώνης.
Η εποχή Μπερνάνκι ωστόσο φτάνει στο τέλος της, καθώς ο άνθρωπος που έκανε τον “γκουρού” Άλαν Γκρίνσπαν να φαντάζει… υπέργηρος δεν σκοπεύει να ανανεώσει για ακόμη μια θητεία την παρουσία του στο τιμόνι της Fed. Και οι συζητήσεις για τη διαδοχή του έχουν αρχίσει να φουντώνουν.
Τα περισσότερο “ζωηρά” ΜΜΕ στις ΗΠΑ δεν διστάζουν να ρίξουν στο τραπέζι των συζητήσεων το… απαγορευμένο όνομα του μεγιστάνα του Τύπου και σημερινού δημάρχου της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Επειδή ωστόσο κανείς δεν προσδοκά από την αρτηριοσκληρωτική γραφειοκρατία της Ουάσινγκτον να επιλέξει τον δικό της… Φραγκίσκο, όπως έκανε η κουρία του Βατικανού με τον άλλοτε Καρδινάλιο Μπεργκόλιο, ως πιθανότερη εξέλιξη φαντάζει η διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκι από την 67χρονη Τζάνετ Γιέλεν.
Τη σημερινή αντιπρόεδρο της Fed, που διετέλεσε στο παρελθόν μεταξύ άλλων επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Λευκού Οίκου, επί Προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Στα χρόνια της δημιουργικής ευημερίας δηλαδή, τότε που η αμερικανική οικονομία γύρισε σελίδα, και στράφηκε σε περισσότερο σύγχρονους τομείς δράσης και εργαλεία ανάπτυξης.
Τον Ιούλιο του 2009 άλλωστε, όταν ο Μπεν Μπερνάνκι σκεφτόταν σοβαρά να τα παρατήσει, η Γιέλεν είχε ακουστεί και πάλι ως η επικρατέστερη διάδοχός του. Τελικά περιορίστηκε σε ρόλο αντιπροέδρου, και… κάνει υπομονή.
Δυο λεπτομέρειες, ενδεχομένως χρήσιμες για την ανάγνωση της περίπτωσής της: Έχει εβραϊκή καταγωγή. Και αναφορικά με την οικονομική θεωρία της, μιλάει διαρκώς για την ανάγκη ενίσχυσης της αγοράς εργασίας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην ύφεση. Ενδιαφέρον…

ysterografa.gr