Κυριακή 28 Απριλίου 2013

O φίλος του Ντράγκι στο τιμόνι της οικονομίας που μπορεί να… γκρεμίσει την ευρωζώνη

Fabrizio-Saccomanni
Ο Ενρίκο Λέττα εξέπληξε ευχάριστα με την ευελιξία που έδειξε στις επιλογές των μελών της νέας ιταλικής κυβέρνησης, του σχήματος μάχης που καλείται να βγάλει από το πολιτικό αδιέξοδο τη χώρα η οποία μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση της ευρωζώνης, αν η Ρώμη… δεν προσέξει.
Πολλές γυναίκες, κανένας από τους “δεινόσαυρους” της πολιτικής ζωής της Ιταλίας, τεχνοκράτες, και μια “εγκάρδια συνεννόηση” με τον Λαό της Ελευθερίας, το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι δείγματα γραφής και παράμετροι που προσφέρονται για αισιόδοξη ανάλυση.
Όπως είναι εύλογο, η προσοχή επικεντρώνεται στο υπουργείο Οικονομικών, εκεί όπου ο Ενρίκο Λέττα επέλεξε να εμπιστευτεί τα κλειδιά σε έναν τραπεζίτη, 71 ετών. Τον Φαμπρίτσιο Σακομάνι, μέχρι σήμερα Γενικό Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, που θεωρείται από τα καλύτερα οικονομικά μυαλά της γειτονικής χώρας, με πολυετή παρουσία σε θέσεις ευθύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η επιλογή Σακομάνι βέβαια έχει μια πρόσθετη, και μάλλον εύλογη σημειολογία: Ήταν Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και στα χρόνια που κεντρικός τραπεζίτης της Ρώμης ήταν ο Μάριο Ντράγκι, σημερινός διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δηλαδή, ο άνθρωπος από τις νηφάλιες και στοχευμένες αποφάσεις του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η μακροημέρευση του ευρώ.
Ο Σακομάνι υπήρξε σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του, και σίγουρα η αποψινή επιλογή του, οδήγησε σε… χαρμόσυνες καμπάνες στις Βρυξέλλες, καθώς ο Μάριο Ντράγκι θα μπορεί να συνεννοείται με τον νέο Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, χωρίς να μην καταλαβαίνονται και να χάνουν χρόνο, που στην παρούσα συγκυρία δεν περισσεύει ούτε για τη Ρώμη αλλά ούτε και για την ευρωζώνη συνολικά.

ysterografa.gr