Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η σύνθεση της κυβέρνησης Λέττα στην Ιταλία

Enrico-Letta
Ο επίλογος της κρίσης ακυβερνησίας στην οποία εισήλθε η Ιταλία μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, γράφτηκε σήμερα στο περιθώριο των επαφών του εντολοδόχου πρωθυπουργού Ενρίκο Λέττα με τους ηγέτες των κομμάτων που έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να σταθούν στο πλευρό του και να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, δηλαδή της Κεντροδεξιάς του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και του κεντρώου κόμματος του Μάριο Μόντι.
Το “κλου” των σημερινών επαφών του Ενρίκο Λέττα ήταν φυσικά η συνάντηση με τον “Καβαλιέρε”, η καλή χημεία με τον οποίο, όπως και με τον Αντζελίνο Αλφάνο αποτελεί κεντρικό συστατικό στοιχείο του μέλλοντος που έρχεται για την Ιταλία. Ο Λέττα, που ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του από τον χώρο της Χριστιανοδημοκρατίας, και διετέλεσε μεταξύ άλλων πρόεδρος της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι ανιψιός του Τζιάνι Λέττα, επιτελάρχη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και προσωπικός φίλος του Αντζελίνο Αλφάνο.
Στη γειτονική Ιταλία άλλωστε, έχει ήδη παγιωθεί η… παραφιλολογία, σε παρασκηνιακό επίπεδο, ότι ο Ενρίκο Λέττα έχει τεθεί υπό την προστασία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος άλλωστε πέτυχε τον αντικειμενικό σκοπό του, που ήταν ο παραμερισμός του μέχρι πρότινος ηγέτη της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.
Ο Ενρίκο Λέττα συναντήθηκε το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προκειμένου να του παρουσιάσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του, η ορκωμοσία της οποίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.
Μετά τη συνάντηση με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο Ενρίκο Λέττα εμφανίστηκε μπροστά στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, προκειμένου να ανακοινώσει ο ίδιος τη σύνθεση της κυβέρνησής του, στην οποία συμμετέχουν πέντε στελέχη του Λαού της Ελευθερίας, του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Οι Αντζελίνο Αλφάνο, Μαουρίτσιο Λούπι, Γκαετάνο Κουαριαριέλο, Νούντσια Ντε Τζιρολάμο και Μπεατρίς Λορενζίν.
Ο Αντζελίνο Αλφάνο αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών, ενώ Υπουργός Εξωτερικών επελέγη η Έμα Μπονίνο. Το κρίσιμο πόστο του Υπουργού Οικονομικών, πέρασε στα χέρια του μέχρι σήμερα Γενικού Διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Φαμπρίτσιο Σακομάνι.

Η πλήρης σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης:
Υπουργός Εξωτερικών: Έμα Μπονίνο
Υπουργός Δικαιοσύνης: Άννα Μαρία Κανσελιέρι
Υπουργός Οικονομικών: Φαμπρίτσιο Σακομάνι
Υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος: Αντζελίνο Αλφάνο
Υπουργός Μεταρρυθμίσεων: Γκαετάνο Κουαλιαριέλο
Υπουργός Υγείας: Μπεατρίς Λορενζίν
Υπουργός Υποδομών: Μαουρίτσιο Λούπι
Υπουργός Ανάπτυξης: Φλαβιόα Ζανονάτο
Υπουργός Άμυνας: Μάριο Μάουρο
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Γιοσέφα Ίντεμ
Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης: Τζιαμπιέρο Ντ’ Αλία
Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής: Νούντσια Ντε Τζιρολαμόαλε
Υπουργός Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας: Ντάριο Φραντσεσκίνι
Υπουργός Παιδείας: Μαρία Κιάρα Καρότσα
Υπουργός Συνοχής: Κάρλο Τριτζίλια
Υπουργός Εργασίας: Ενρίκο Τζιοβανίνι
Υπουργός Περιβάλλοντος: Αντρέα Ορλάντο
Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Έντσο Μοάβερο
Υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων: Γκαετάνο Ντελρίο
Υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής: Άννα Μαρία Μπερνίνι
Υπουργός Τουρισμού: Μάσιμο Μπρέι
Υπουργός Ενσωμάτωσης: Σεσίλ Κιέντζ
Ο Φίλιππο Πατρόνι Γκρίφι ορίστηκε Γραμματέας της προεδρίας του υπουργικού συμβουλίου.

ysterografa.gr