Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Le Monde: Κύπρος, καταραμένη Αφροδίτη

lemonde
Ένα δισέλιδο αφιερωμένο στις εξελίξεις που οδήγησαν στη συμφωνία ανάμεσα στη Λευκωσία και στους διεθνείς πιστωτές δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Le Monde, υπό τον τίτλο «Κύπρος: Καταραμένη Αφροδίτη».
Το δημοσίευμα διανθίζεται με φωτογραφίες που απαθανατίζει τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ. Άλλη μια φωτογραφία εικονίζει Κύπριους διαδηλωτές οι οποίοι κρατούν πλακάτ που γράφουν «έξω η τρόικα από την Κύπρο».
Στα κείμενα περιγράφονται τα παρασκήνια στις Βρυξέλλες, ενώ παρατίθεται ένα χρονικό των κρίσιμων αποφάσεων για την Κύπρο. Οι λεπτομέρειες αφήνουν να φανούν οι αντιδράσεις αλλά και οι προσωπικότητες των πρωταγωνιστών.
Ο Κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης πέρασε σίγουρα δύσκολες στιγμές: «στον έβδομο όροφο της έδρας του Συμβουλίου, ο Νίκος Αναστασιάδης ιδρώνει. Νευρικός, εκνευρισμένος — αγχωμένος, ακόμα. Δύο ορόφους πιο κάτω, διεξάγεται μια κρίσιμη σύνοδος του Eurogroupe», γράφει η Μοντ.
Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας συνοψίζει το κλίμα: η κυπριακή κυβέρνηση, μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δέχθηκε τις ευρωπαϊκές προτάσεις «με ένα πιστόλι στον κρόταφό της».
Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ήδη «σε δυσμένεια» εντός της κυπριακής κυβέρνησης, ανεβοκατέβαινε τους ορόφους για να κρατά ενήμερο τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.
Η Κ. Λαγκάρντ, με την οποία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «μοιράζεται κοινές ανησυχίες» επιστρατεύθηκε για να τον πείσει να παραμείνει, αφού κάποια δεδομένη στιγμή, είχε αρχίσει να χάνει εντελώς την υπομονή του, γράφει η εφημερίδα.
Ο Ν. Αναστασιάδης ένοιωθε να πιέζεται ασφυκτικά: είχε δεχθεί τηλεφωνήματα από τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ οι οποίοι δήλωναν αντίθετοι στη χρήση των πόρων των κυπριακών συνταξιοδοτικών ταμείων για την «διάσωση» των κυπριακών τραπεζών.
Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δεν είχε την παραμικρή αντίρρηση για τη επιβολή έκτακτης φορολογίας στους μικροκαταθέτες—σε αντίθεση με τον διευθυντή του αρμόδιο για τα Δημόσια Οικονομικά Ραμόν Φερναντέζ, που εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις.
«Ήταν Σάββατο 16η Μαρτίου, τρεις τα χαράματα, ο Νίκος Αναστασιάδης αποσύρθηκε για να ξεκουραστεί, η χειροβομβίδα όμως είχε απασφαλιστεί», έγραψε χαρακτηριστικά η Μοντ.
Η περιγραφή της εφημερίδας για την στάση του Μοσκοβισί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δηλώσεις του ιδίου: ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αντιθέτως είπε ότι είχε εκφράσει ρητά την αντίθεσή του για τη φορολόγηση των ασφαλισμένων καταθέσεων, δηλαδή αυτών έως και τις 100.000 ευρώ.
Το σίριαλ συνεχίσθηκε την Κυριακή 24η Μαρτίου, οπότε ένα άλλο συμβάν αφήνει επίσης να φανεί ότι ο Γάλλος υπουργός δεν ήταν από τους πλέον δραστήριους στην διαπραγμάτευση: στις 00:30, μέλη του Γιούρογκρουπ αρχίζουν «να παίρνουν το λόγο για να βάλουν την τελική τους σφραγίδα στο κείμενο, η ώρα περνά, αλλά ο ‘Μοσκό‘ αποκοιμιέται. Σαρκαστικά χαμόγελα σχηματίζονται από τους συναδέλφους και τους αξιωματούχους γύρω του· η Λαγκάρντ ψιθυρίζει : ‘Καταλαβαίνω γιατί δεν ακούγεται η Γαλλία’».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τις εξηγήσεις που έπρεπε για τη λύση δεν έδωσε ούτε ο άπειρος Ντάισελμπλουμ, που όπως και ο Μοσκοβισί παρέμεινε σιωπηλός και δεν βοήθησε.
Στην συνέντευξη τύπου μετά τη σύνοδο τα πήγε καλά, τη Δευτέρα οι αγορές έδειξαν ανακουφισμένες.
Αλλά κατόπιν σε συνεντεύξεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και στις εφημερίδες Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και Μοντ διέπραξε μια σοβαρή «γκάφα»: είπε ότι η Κύπρος αποτελεί ένα «μοντέλο για μελλοντικές λύσεις», με συνέπεια να καταρρεύσουν οι αγορές, καταλήγει το ρεπορτάζ της Μοντ.

ysterografa.gr