Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τι… λαβράκια εντόπισαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ


sdoe2
ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΛΗ

Το ΣΔΟΕ συνέχισε με αμείωτη ένταση τους ελέγχους κατά τον μήνα Μάρτιο του 2013, στα πλαίσια της πάταξης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και των ελέγχων αδήλωτων εισοδημάτων.
Όσον αφορά στη φοροδιαφυγή, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας εντόπισαν επιχειρήσεις που εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια, επιχειρήσεις που δεν εξέδωσαν κανένα φορολογικό στοιχείο και επιχειρήσεις που έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία. Επίσης μετά από έλεγχο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας διαπιστώθηκε η απασχόληση 9 αλλοδαπών ως αποκλειστικών νοσοκόμων χωρίς τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και στο νοσοκομείο του Ρίου Πατρών διεξάγεται έλεγχος για αδικαιολόγητο πλουτισμό 21 γιατρών (στις δύο περιπτώσεις που ολοκληρώθηκε ο έλεγχος βρέθηκε αδικαιολόγητη προσαύξηση). Να σημειωθεί πως μετά από έλεγχο του ΣΔΟΕ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, εντοπίστηκε ιδιώτης ο οποίος δήλωνε ανεπάγγελτος με μηδενικό εισόδημα, ωστόσο βρέθηκε στην κατοχή του σημαντική περιουσία και συμβολαιογραφική πράξη με την οποία δώριζε ασθενοφόρο αξίας 81.000 ευρώ στο Κέντρο Υγείας της περιοχής του. Η συγκεκριμένη έρευνα συνεχίζεται με σοβαρές υπόνοιες για τοκογλυφία.
Στο πεδίο του λαθρεμπορίου, κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων.  Μάλιστα, σε μια περίπτωση επρόκειτο για 586.000 πακέτα με αναλογούντες δασμούς και φόρους 1.929.000 ευρώ. Παράλληλα, στο κέντρο της Αθήνας συνελήφθη αλλοδαπός 39 ετών γιατί κατείχε πλαστογραφημένα εκκαθαριστικά σημειώματα φυσικών προσώπων και 9.100 ευρώ.
Αναφορικά με τους ειδικούς ελέγχους, διεξάγονται έρευνες σε πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης και σε φυσικά πρόσωπα που αγοράζουν χρυσό από τράπεζες. Επίσης συνεχίζονται οι έρευνες, βάσει Εισαγγελικών παραγγελιών, για την διερεύνηση τυχόν αδικημάτων φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εισαγγελικές δραστηριότητες ( λίστα Ελλήνων καταθετών στο κατάστημα της τράπεζας HSBC Γενεύης(Λίστα Λαγκάρντ), ακίνητα Ελλήνων στην αλλοδαπή, καταθέσεις Ελλήνων στο Λουξεμβούργο και αποστολές άνω των 100.000 ευρώ εμβασμάτων στο εξωτερικό, με λήψη στοιχείων από Τράπεζες προκειμένου να προσδιορισθεί η βάσει ελέγχου περιουσία και να συγκριθεί με τα δηλωθέντα εισοδήματα). Επίσης συνεχίζεται ο έλεγχος πόθεν έσχες σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες OFF SHORE, με άνοιγμα λογαριασμών στα πιστωτικά ιδρύματα και μεταβίβαση ακινήτων από OFF SHORE εταιρείες σε φυσικά πρόσωπα.

ysterografa.gr