Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Το ΠΑΣΟΚ αρχίζει να αμφισβητεί τον Βενιζέλο

Evangelos-Venizelos
Η εικόνα του Ευάγγελου Βενιζέλου να στέκεται έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και ουσιαστικά να ανακοινώνει εκείνος στους δημοσιογράφους την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για μια σειρά από στελέχη περισσότερο κεντροαριστερής κουλτούρας, που θεωρούν ότι με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ ίσως και να φθείρεται περισσότερο και από την ίδια ακόμη τη Νέα Δημοκρατία, από την άσκηση της εξουσίας.
Τα στελέχη αυτά, εκτιμούν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει κανέναν λόγο να σηκώνει τόσο μεγάλο βάρος από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να είναι φιλολαϊκές, στο πλαίσιο των αυστηρών δεσμεύσεων και περιορισμών της χώρας λόγω του Μνημονίου.
Είναι τα ίδια στελέχη που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα έπρεπε να επιδιώξει την πολιτικοποίηση της συμμετοχής του στην κυβέρνηση, με την αξιοποίηση βουλευτών πρώτης γραμμής, αλλά να ακολουθήσει την αντίστροφη διαδρομή: Να στηρίζει την κυβέρνηση μονάχα κοινοβουλευτικά, ώστε να μην καταρρεύσει και παραδοθεί η χώρα στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και χωρίς να φθείρεται το ΠΑΣΟΚ απο την άσκηση της καθημερινής κυβερνητικής λειτουργίας, διατηρώντας για τον εαυτό του δικαίωμα των… αποστάσεων και της κριτικής.
Η επιχειρηματολογία των στελεχών αυτών στηρίζεται στην παρακάτω διαπίστωσή τους: “Οι απολύσεις στο δημόσιο δεν αιτιολογούνται επαρκώς. Και η κοινωνία δεν πείθεται ότι μετά από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, θα ανασχεθεί η ανεργία, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αντιθέτως, κινδυνεύουμε να εκτοξευτεί η ανεργία, αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν οι μόνοι με σταθερή αγοραστική δύναμη. Επομένως διατηρούσαν ζωντανές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τώρα συρρικνώνονται και κλείνουν”, έλεγε χαρακτηριστικά χθες στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με καλή γνώση της αγοράς, και των ισορροπιών ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Η ρητορική και οι προβληματισμοί αυτοί φυσικά, αμφισβητούν ευθέως τη στρατηγική του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και την ορθότητά της. Όσο μάλιστα θα πλησιάζουμε στον ανασχηματισμό, που φαντάζει πλέον αναπόφευκτος, οι ψίθυροι θα γίνονται φωνές…

ysterografa.gr